22 Juni 2021

Drukte in Eendrachtskapel Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

inds twee jaar werkt br. Richard Steenvoorde een dag per week als internationaal studentenpastor in Rotterdam. De Eendrachtskapel, waar de vieringen zijn, is eigenlijk te klein. De lokale omroep maakte een korte reportage.

Richard Steenvoorde o.p. (foto Ramon Mangold, bij de voorstelling Cabaretiers en andere Predikers)

Twee jaar geleden begon broeder Richard Steenvoorde op verzoek van bisschop Van den Hende een dag per week te werken als studentenpastor voor de Engelstalige internationale studentengemeenschap in Rotterdam.

Deze gemeenschap kerkt sinds een jaar of vier in de Eendrachtskapel aan de Eendrachtsweg. Het is de oudste rooms-katholieke kerk in de stad Rotterdam die als zodanig in gebruik is. Ze is gebouwd in 1871 als aanbiddingskapel van het heilig Sacrament. De zondagse viering is om zes uur ‘s avonds.

Opvallend is de snelle groei van de gemeenschap. Kwamen er twee jaar geleden gemiddeld zo’n tachtig bezoekers voor de mis, net voor Corona lagen de aantallen boven de 150. De kapel lijkt bijna te klein te worden. En ook na de recente verruimingen van de bezoekersaantallen is er iedere zondag een wachtlijst.

De bezoekers zijn studenten en young professionals die van over de hele wereld komen. Voor velen is Engels zelfs de derde of vierde taal. Door de week organiseert Richard catecheseavonden. ‘Hartstikke leuk om te doen’, zegt hij. ‘Er wordt flink gediscussieerd. Ik heb iedere week het gevoel dat ik opnieuw theologie-examen moet doen.’

Andere avonden zijn afwisselend ingericht voor stil gebed of voor gasten van buiten die iets vertellen over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Vervolgens is er een gesprek over hoe je vanuit een christelijk perspectief tegen die ontwikkelingen aan zou kunnen kijken.

Het is een druk programma voor een kleine aanstelling, maar gelukkig krijgt Richard regelmatig hulp van zijn medebroeders en een grote groep vrijwilligers: ‘Zowel broeder Michael-Dominique als broeder Augustinus hebben avonden verzorgd voor de studenten over hun eigen vakgebied. Samen hebben we een keer de completen gezongen tijdens een avond van aanbidding en gebed.’

Op deze manier is het internationale studentenpastoraat in Rotterdam een mooie bijdrage aan de dominicaanse missie in Nederland.