05 Mei 2021

In jouw voetspoor - Gerard van Etten

Ga naar overzicht

Deel op:

Compassie is – voor mij – het sleutelwoord, meer dan waarheid.’ Een ansichtkaart van lekendominicaan Gerard van Etten aan Dominicus.

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat de heilige Dominicus stierf, op 6 augustus 1221 in Bologna. Leden van de Orde der Predikers sturen hem ansichtkaarten over hun reis in zijn voetspoor. 

ansicht aan dominicus 01 gerard van etten

Het is een levenslange zoektocht hoe u, Dominicus achterna te reizen en een verkondigend leven te leiden. Uw orde staat midden in de kerk. Werken in en voor de kerk is een deel van die tocht met pleisterplaatsen. Soms krijg je een ‘stempel’, zoals ik die kreeg van het bisdom.

Maar zoekend geloven en het evangelie handen en voeten geven voert mij toch eerder buiten de kerk. Compassie is daar – voor mij – het sleutelwoord, meer dan waarheid.

Van mijn overleden medezuster Mary Grohmann erfde ik de kopergravure met uw afbeelding. Zij leerde me zien dat ook in een tijd van ziekte, zwakte, ouderdom verkondiging mogelijk is, door er te zijn. Het vuur kan lang blijven branden.

Denis en Ian, twee jonge mannen uit Oeganda op de vlucht, leerden en leren me hoe intens je kunt bidden. Op hun gevaarlijke en onzekere reis zijn zij overtuigd van Gods plan met hen en kunnen zij de psalmen lezen alsof ze voor hen geschreven zijn. Mijn vertellen over het leven van Jezus valt dan als zaad in vruchtbare grond.

Gerard van Etten o.p.

Eerder verschenen

25 januari 2021
Leestijd 4 min

Start jubileumjaar 800 jaar Dominicus

Lees meer