31 Mei 2021

'Ik zal bij jullie zijn'

Ga naar overzicht

Deel op:

Waar lijden is, daar is Christus.’

Met Pinksteren hebben we kunnen horen uit het Johannesevangelie dat Jezus zijn Vader vraagt om een helper en trooster te zenden, de Geest die altijd bij ons zal zijn (Joh. 14,16). ‘Ik zal bij jullie zijn, alle dagen’, mogen we m.i. dan ook lezen als: ‘Ik zal jullie helpen en troosten. Want ik ben ten diepste verbonden met jullie lijden en dat van alle mensen’.

De Tsjechische theoloog Tomas Halik vat dit op de meest kernachtige wijze samen: waar lijden is, daar is Christus.

Dit besef tekent op beslissende manier wat wij te verkondigen hebben. Niet een eind goed al goed, niet het einde van het lijden en alle gebrokenheid, niet het voorkómen ervan, maar de duurzame en onverbrekelijke band van de opgestane en gekruisigde met ons eigen vallen en opstaan, met onze radeloosheid, met het onbegrip dat we ontmoeten, ja met ons gevoel van godverlatenheid. Daar gaat het om.

De goede boodschap die wij mogen en moeten verkondigen is dat Jezus, die zelf zich op Gogoltha van God verlaten wist (Mt 27,46), bij ons is en blijft, alle dagen.

Slot van de preek van Leo Oosterveen o.p. in de kloosterkapel van Huissen op 30 mei 2021. Lees hier de hele tekst.