10 Mei 2021

Bestaan in God

Ga naar overzicht

Deel op:

at kunnen wij over God vertellen behalve dat ene: God is liefde?

Antoinette Van Mossevelde o.p.

Met de liefde die de Vader Mij heeft toegedragen, heb Ik jullie liefgehad. Blijf in die liefde met Mij verbonden. (Joh. 15, 9)

Wat zouden wij over God weten? Wat kunnen wij over God vertellen behalve dat ene: God is liefde.

Een mens die liefheeft bestaat in God. En mocht zo iemand God niet kennen, dan nog spreekt God in het leven van die mens. Bovendien is er geen kennen van God zonder beminnen.

Want God is liefde. Wat liefde is hebben wij geleerd van Jezus. Hoe Gods liefde is, hebben wij gezien in Jezus. In zijn woorden en daden, in zijn leven en in zijn sterven. In het delen van zijn leven met allen die niets hebben en niet geacht worden. In zijn leven voor allen die geen leven hebben.

Toen hij zijn leven hiervoor weggaf, werd hij gedragen door een liefde die sterker bleek dan de machten die hem doodden. Zijn vertrouwen in die liefde maakt ons vrij om te beminnen. Jezus’ leven bevrijdt van de angst te beminnen. Overwint de angst voor zelfverlies. Liefde laat geen ruimte voor vrees.

Liefde drijft de vrees uit. Wie zich door die liefde in Jezus laat raken, wordt vrij te beminnen, God en mensen, onverdeeld. Door zijn leven krijgen wij toegang tot liefde voor mensen en leven in God.

Nooit heeft iemand God gezien, maar als wij elkaar liefhebben, woont God in ons.

Lekendominicaan Antoinette Van Mossevelde studeerde godsdienstwetenschappen en werkte in het onderwijs. Ze is vrijwilliger bij Dominicus-Gent als voorganger en medewerker aan vormingsactiviteiten. Ze woonde tot afgelopen jaar in een dominicaanse woongemeenschap in die stad.

Deze overdenking komt uit de Belgische serie Resurrexit, dagelijkse overdenkingen leden van de dominicaanse familie, tussen Pasen en Pinksteren. Meer weten? Klik hieronder.

Eerder verschenen

06 april 2021
Leestijd 1 min

Resurrexit: er is een ‘verder’

Lees meer