30 April 2021

Website van moniale dominicanessen

Ga naar overzicht

Deel op:

e eerst opgerichte tak van de Orde der Predikers zijn de moniale zusters, die in een sfeer van stilte en gebed leven. Onlangs ging een website van de wereldwijde federatie van monialen van start.

Dominicus stichtte in 1206, tien jaar voordat de Orde der Predikers officieel begon, een klooster van negen vrouwen in het klooster van Notre Dame de Prouilhe in Zuid-Frankrijk, aan de voet van het stadje Fanjeaux, waar hij woonde. Dominicus en de eerste broeders vonden rust, troost en inspiratie in de contemplatieve kloosters. Vanaf het begin delen de moniale zusters in de missie van de Orde.

Anno 2021 zijn er ongeveer 2500 moniale zusters in 190 kloosters, in vijf continenten van de wereld. In Nederland wonen de laatste twee moniale zusters in Neerbosch, Nijmegen. Onlangs werd de eerste internationale website van de monialen gelanceerd om hun stille werk in het hart van de Orde der Predikers beter bekend te maken: www.monialesop.org.

Elk van de kloosters is autonoom, maar de zusters zijn met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke regel en constituties en hun belofte van gehoorzaamheid aan de magister van de Orde. Dat is uniek voor contemplatieve zusters.

De nieuwe website is in de drie officiële talen van de Orde: Engels, Frans en Spaans. Bezoekers van de site krijgen inzicht in het contemplatieve leven en de manier waarop dat verbonden is met de missie van de dominicanen. Er is een kaart waar elk klooster ter wereld op te vinden is, met links naar individuele kloosterwebsites en contactgegevens. Ook is er een bronnenpagina met nummers van Monialibus, het internationale bulletin van de monialen.

Eerder verschenen

30 maart 2018
Leestijd 28 min

Longread: geschiedenis van de Orde

Lees meer