12 April 2021

Raak de wonden aan

Ga naar overzicht

Deel op:

e wonden zijn kiemplaats voor de verrijzenis; de verrezen Christus is tegelijkertijd een verwonde Christus.

Wat heeft Tomas ons daarin vandaag de dag te zeggen? Ik denk dat de persoon van Tomas een sleutelfiguur is in onze zoektocht naar waarheid en dat heeft alles te maken met het getuigenis van Tomas wanneer hij de wonden van Jezus aanraakt: ‘Mijn Heer en Mijn God!’

De Tsjechische priester en schrijver Tomas Halik schrijft in zijn boek Raak de wonden aan hoe hij het verhaal van de ‘ongelovige Tomas’ anders is gaan zien. In plaats van de sceptische Tomas die door de verschijning van Jezus van zijn ongeloof wordt afgeholpen, verwordt deze tot ‘gelovige Tomas’ wanneer hij de wonden van Jezus aanraakt.

Volgens Halik hebben de wonden van Jezus en God met elkaar te maken, sterker nog: God is te vinden in de wonden van Jezus. Het zijn zijn wonden waaraan Hij is gestorven en van waaruit Hij uit de dood is opgestaan. De wonden als het ware als kiemplaats voor de verrijzenis. De verrezen Christus is tegelijkertijd een verwonde Christus. Ze horen onlosmakelijk bij elkaar.

Uit de overweging van lekendominicaan Roy Clermons in het Huis van Dominicus, 11 april 2021. Lees hier de hele tekst of beluister het hieronder.

Eerder verschenen

20 augustus 2019
Leestijd 1 min

‘Eerbied voor gewonde mensen’

Lees meer