06 April 2021

'Muziek is de voltooiing van de tekst'

Ga naar overzicht

Deel op:

n Volzin deze maand een interview met dominicaan Henk Jongerius, over zijn werk als dichter en liturg. 'Zonder de Bijbel heb ik niets.’

Klik voor het hele portret

In de serie ‘Vol van…’ in Volzin praat Willem van der Meiden met mensen die in hun leven zijn ‘aangestoken’ door een ontdekking, een bewondering, een hartstocht, daardoor gekenterd of ontbolsterd zijn en graag vertellen waar ze vol van zijn.

Deze maand is dat Henk Jongerius (79), katholiek theoloog, cantor, publicist en liturg in en vanuit het Dominicanenklooster in Huissen. Hij schreef honderden teksten voor liturgisch gebruik, vooral liedteksten.

Henk Jongerius is bezig een boek te schrijven over de eerste brief van Johannes. Over dat nieuwtestamentische boek, niet echt een brief, is weinig geschreven. Dat verwondert hem. ‘Het is eigenlijk pure poëzie. Woorden als kristallen. De schrijver cirkelt om woorden als licht, liefde, de naaste heen. Hij schrijft in zijn ouderdom een gedicht aan het eind van de eerste eeuw. Hij puurt niet in de orthodoxie, niet in de rechte leer, maar in het echte leven. Heel bijzonder.’

Lees hier het hele portret.

Eerder verschenen