27 April 2021

Contextloos

Ga naar overzicht

Deel op:

Buiten de verbinding hebben religieuze vragen eigenlijk geen zin, of beter: buiten de verbinding zul je er nooit een antwoord op krijgen.’

Ik en de Vader, Wij zijn één. (Joh. 10, 22-30)

Patrick Lens o.p.

In onze tijd is religie geprivatiseerd. Eigenaardig dat er in onze cultuur, ook bij ons hier in het Westen, zoveel hot items zijn, ook rond religie. De moderne mens denkt de religieuze vraag rationeel te kunnen oplossen. Alle religies zijn gelijk, waarom nog twisten?

Jezus’ tijd was nog geheel religieus. De vraag of Jezus de Messias was, leefde wel degelijk en ze verdeelde de opinies.

Maar Jezus geeft geen duidelijk antwoord op de vraag. De sfeer in het religieuze Jeruzalem was zo verziekt, dat dat wat Jezus ook zegde, totaal verkeerd begrepen zou worden. Jezus zegt alleen: kijk naar wat er gebeurt. En dan spreekt hij over de wondertekenen die gebeuren. Los van elke context kun je de vraag over Jezus in je leven niet beantwoorden. Buiten de verbinding hebben religieuze vragen eigenlijk geen zin, of beter: buiten de verbinding zul je er nooit een antwoord op krijgen.

Daarom spreekt Jezus ook hier weer over de herder en zijn schapen. Alleen in de verbinding, in de verbondenheid, leer je God kennen. Je moet er ook voor vechten, moeite doen. Alleen zo groeit er een band die je voor niets meer zou willen loslaten.

Patrick Lens o.p.

Deze overdenking komt uit de Belgische serie Resurrexit, dagelijkse overdenkingen van Belgische en Nederlandse leden van de dominicaanse familie, tussen Pasen en Pinksteren. Meer weten? Klik hieronder.

Eerder verschenen

06 april 2021
Leestijd 1 min

Resurrexit: er is een ‘verder’

Lees meer