01 April 2021

Adem in de woestijn 38

Ga naar overzicht

Deel op:

En tóch kunnen we Christus present stellen, door in de wereld een teken, een sacrament, te zijn van Gods liefde voor de mens tot het uiterste toe.’

Evangelie van vandaag, Witte Donderdag: Joh. 13, 1-15,

Vandaag gedenken we de instelling van de Eucharistie: het sacrament waardoor wij met Christus’ lichaam verbonden blijven en waardoor wij van zijn aanwezigheid doordrongen zijn.

De Evangelielezing gaat echter over de voetwassing. Er bestaat dan ook een parallel tussen de Eucharistie en de voetwassing. De dienstbaarheid en nederigheid van Jezus bij de voetwassing zijn een teken van zijn liefde tot het uiterste toe (vgl. Joh 13,1), zoals ook de Eucharistie dat is.

Jezus zegt: “Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat gij zoudt doen zoals Ik u gedaan heb” (Joh 13,15). Doen deze woorden niet denken aan de instellingswoorden van de Eucharistie, “Blijft dit doen om mij te gedenken” (Lc 22,19b; 1 Kor 11,24-25)?

En zegt Jezus niet, “Als gij u niet door Mij laat wassen, kunt gij mijn deelgenoot niet zijn” (Joh 13,8)?

Velen kunnen in deze tijd niet de Communie ontvangen. Dat doet pijn en is voor ons allen een groot gemis, vooral op deze dag, waarop we de instelling van de Eucharistie vieren.

De Communie kan door niets vervangen worden en tóch kunnen we Christus present stellen, zo leren we van de voetwassing uit het Evangelie: namelijk door in de wereld een teken, een sacrament, te zijn van Gods liefde voor de mens tot het uiterste toe. Als er ergens behoefte aan is in deze tijd van de pandemie, dan is het dat wel!

Augustinus Aerssens o.p.

collage goede week

In de Goede Week hoor en lees je reflecties bij het evangelie van Jacqueline Huizinga, Erik Borgman, Baukelien Visser, Augustinus Aerssens, Joy van der Werf en Jozef Essing