16 Maart 2021

Zoomsessie Emilio Platti: 'De Koran herondekt'

Ga naar overzicht

Deel op:

e Vlaamse dominicaan en islamdeskundige geeft op 23 maart ’s avonds, van 20-22u, een webinar vanuit Leuven, met als titel 'De Koran herontdekt’.

Emilio Platti o.p. (KU Leuven. Ideo Caïro) schrijft:

‘In juni 2018 bezocht ik met Syrische vrienden in Tourcoing een merkwaardige expositie over Oosterse christenen. Ik herinner mij nog steeds hun reactie bij het zien van een mozaïek van rond de jaren 532, opgegraven in Jordanië, met een Syrisch woord rechts, maar een voor hen duidelijk Arabische woord Salâm links.

Zij riepen het bijna uit: salâm, (salut, heil)… Is dat niet islamitisch? Zijn we daarmee echter niet jaren vóór Muhammad’s geboorte? En het is ongelooflijk klaar leesbaar voor Arabieren! Daarmee werd ik door één oud woord gestort in de vele vragen die nu de laatste twintig jaar omtrent Islam en de Koran werden onderzocht.

We hebben sindsdien daarover heel wat vooruitgang gemaakt. Eén van de vragen betreft de chronologie van de koranische tekst, die zonder twijfel een duidelijke evolutie van de inhoud van de Koran laat zien. En er is daarbij de versplinterde religieuze achtergrond van de kernlanden van het oude Midden-Oosten, met hun invloed op de Koran: polytheïsme, jodendom, vele vormen van christendom… Er zijn ook vragen betreffende de oudste handschriften van de Koran, in het zgn. Higâzî-schrift, waaruit ik duidelijke opvattingen over Muhammad afleid…’

Dominicaan Emilio Platti woont in het klooster van Leuven. Hij heeft een academische carrière in de studie van de Islam aan de KULeuven en in Cairo.

U kunt zich hier inschrijven. Uw inschrijving wordt definitief na betaling, vóór 19 maart 2021, van 5 euro per persoon op rekening BE11 7340 3906 5848 van “FIFO Heverlee” met vermelding van uw naam en “23 maart 2021”.

U ontvangt op vrijdag 19 maart een mail de zoom-link om deel te nemen aan de online avond.