22 Maart 2021

Diakenwijding broeder Augustinus

Ga naar overzicht

Deel op:

p vrijdag 19 maart, op het hoogfeest van Sint Jozef, ontving broeder Augustinus Aerssen zijn diakenwijding. Hij is de vierde dominicaan die de laatste jaren deze wijding heeft ontvangen.

verslag: zr. Marga Zwiggelaar o.p. Foto’s: Muataz Bassam 

Augustinus Aerssens o.p.

De wijding vond plaats in de Dominicuskerk Het Steiger in Rotterdam. Door de coronamaatregelen konden er maar dertig genodigden aanwezig zijn bij deze bijzondere gebeurtenis. Onder de genodigden waren onder anderen leden van de dominicaanse familie en vrienden en familie van broeder Augustinus. Ook was een aantal onlangs gewijde diakenen uitgenodigd.

De leiding van de feestelijke viering was in handen van mgr. Hans van den Hende, die de kersverse diaken ook wijdde. Hij werd bijgestaan door de provinciaal van de Dominicanen René Dinklo, en de studenten-magister Paweł Gużyński. Verder werd er assistentie verleend door de medebroeders  van het Petrus van Veronaconvent in Rotterdam.

Speciaal voor de gelegenheid was er een beeld van de Heilige Jozef naast het altaar geplaatst. Tijdens de viering memoreerde mgr. Van de Hende  aan de betekenis van de Heilige Jozef voor broeder Augustinus, die een bijzondere verbondenheid met deze beschermer en werker heeft. Het was voor hem dan ook extra speciaal dat hij juist op dit hoogfeest zijn wijding ontving. En dat nog wel in het Jozefjaar.

Bisschop Hans van den Hende

Verder schetste Van den Hende de Heilige Jozef als een theologische rechtvaardige, als iemand die dienstbaar was en leefde vanuit het vertrouwen in God. Het geloof was het fundament van waaruit hij deze taak op zich kon nemen.

Het geloof was ook het fundament voor een diaken. Hij sprak dan ook het vertrouwen uit dat broeder Augustinus met de heilige Jozef als inspirator zijn diakenschap en zijn roeping als gelovige en dominicaan tot verdere groei kan brengen.

De volledige preek van de bisschop is hier te lezen.

In de presentatie van wijdeling schetste René Dinklo de weg die broeder Augustinus was gegaan tot zijn wijding. Van zijn noviciaat in Cambridge, tot zijn diverse universitaire studies in Nederland,  maar ook in Fribourg.

In het kader van zijn opleiding tot diaken liep broeder Augustinus de afgelopen periode stage bij de Franstalige parochie Tous les Saints in Den Haag. De muzikale ondersteuning van de viering was dan ook in handen van een klein gezelschap bestaande uit een aantal koorleden en musici van deze parochie. De liederen waren uit de Franse traditie genomen, variërend van liederen uit de Emanuelbeweging, de Franse dominicaanse traditie, ja zelfs uit het Geneefs psalter. Het gaf de viering een feestelijk en internationaal karakter.

Na de viering was er nog gelegenheid om de wijdeling te feliciteren en om elkaar te ontmoeten. De livestream van de viering is hieronder nog te zien.

0107

diakenwijding augustinus 2021-0
diakenwijding augustinus 2021 portret

Eerder verschenen

18 maart 2021
Leestijd 1 min

Livestream diakenwijding br. Augustinus

Lees meer