27 Maart 2021

Adem in de woestijn 34

Ga naar overzicht

Deel op:

”Je begrijpt er niks van!” Of mijn leidinggevende, collega of kind dit nu roept: het komt hard aan.’

Evangelie van vandaag: Johannes, 11, 45-56.

‘Je begrijpt er niks van!’ Of mijn leidinggevende, collega of kind dit nu roept: het komt hard aan. Ook al besef ik dat het een uiting van hun onmacht is, want ik raak een gevoelige snaar of heb zo vervelend gelijk.

In het Johannesevangelie horen we Kajafas zich verschuilen achter dat verwijt: jullie begrijpen er niks van! Hij gaat tekeer tegen zijn maatjes, die de kracht van Jezus zien. Bang voor zijn hachje beweert hij het te weten en komt met een smoesje om Jezus uit de weg te kunnen ruimen.

Angst en macht kregen het voor het zeggen. Hoe zit dat bij mij? Ik wil niks liever dan begrijpen: de wereld, de ander en liefst mezelf ook. Grip, houvast. Maar gelukkig laat die wonderlijke man uit Nazareth iets anders zien: het leven is er niet om te begrijpen. Angst en macht krijgen niet het laatste woord. En ik neem ademtijd, bij de woestijn, net als hij.

Marianne Merkx o.p.

collage week 6 adem in de woestijn

In de zesde week van deze vastenserie hoor en lees je bijdragen van Marga Zwiggelaar, Marie-José Dusseldorp, Jan van Hooydonk, Sipke Draisma, Anneke Grunder, Marianne Merkx