22 Maart 2021

Adem in de woestijn 29

Ga naar overzicht

Deel op:

Onlangs zat onze auto onder een sluier van Saharazand.’

Evangelie van vandaag: Joh. 8, 1-11

Onlangs zat onze auto onder een sluier van Saharazand. Ik blijf het wonderlijk vinden, zand uit de woestijn. Het heeft duizenden kilometers gereisd. Zand trekt zich niets van grenzen aan. Het waait waarheen het wil.

Grenzen, ik word er dagelijks mee geconfronteerd. En het afgelopen jaar wel extra hard. Er is zelfs een grens aan mijn bewegen gezet. Wat wil ik graag naar een museum, of het theater, of gewoon een terrasje pakken. Was ik maar een zandkorreltje, dan waaide ik zo ergens eventjes naar binnen. Maar ja, dat is maar een uiterlijke grens, en in mijn hoofd en hart kan ik grenzeloos zijn.

Grenzen.

De vrouw in het evangelie van vandaag heeft de grens van de in steen gebeitelde wet overtreden. Haar leven staat op het spel. De stapel stenen van de veroordeling liggen al klaar. En dan is daar Jezus. Hij schrijft in het zand. Hij spreekt. ‘Als je zonder zonde bent, werp dan de eerste steen’. Met zijn woorden verkruimelt hij de stenen tot zand. En het zand zal verwaaien. De vrouw mag weer ademen.

De liefde heeft het gewonnen van de dood. Ze kan weer verder gaan. Grenzeloos in hart en hoofd.

zr. Marga Zwiggelaar o.p.

collage week 6 adem in de woestijn

In de zesde week van deze vastenserie hoor en lees je bijdragen van Marga Zwiggelaar, Marie-José Dusseldorp, Jan van Hooydonk, Sipke Draisma, Anneke Grunder, Marianne Merkx

Eerder verschenen

11 februari 2021
Leestijd 2 min

Adem in de woestijn

Lees meer