11 Maart 2021

Adem in de woestijn 20

Ga naar overzicht

Deel op:

Ik ontzeg de duivel – het virus dus – het plezier om mijn hele doen en laten, mijn hele denken en voelen te beheersen.’

Evangelie van vandaag: Lukas 11, 14-23

Slechts één geschrift is er van Sint Dominicus bewaard gebleven: een brief waarin hij zusters dominicanessen aanspoort om – ik citeer – ‘zonder ophouden met vasten en gebed strijd te voeren tegen de duivel’.

Strijd voeren tegen de duivel, dát was ook wat Jezus zonder onderbreken deed. Vandaag vertelt het evangelie ons dat Jezus bij iemand die niet kon spreken, een ‘stomme duivel’ uitdreef. Iemand die tot dan monddood was, kan weer horen en spreken. Hij wordt bevrijd van de kwade krachten die in zijn hoofd rondspoken, zijn geest gaat open.

Strijd voeren tegen de duivel, dat is de opdracht die Jezus ons geeft. Zeker, dat houdt in onze tijd bestrijding in van dat verduvelde virus, maar niet alleen van het virus buiten ons. Dit is in mijn beleving minstens evenzeer een innerlijk gevecht. Ik ontzeg de duivel – het virus dus – het plezier om mijn hele doen en laten, mijn hele denken en voelen te beheersen. ‘Vasten en gebed’ zijn daarvoor de aangewezen middelen.

Jan van Hooydonk o.p.

collage week 4 adem in de woestijn

In de vierde week van deze serie doen mee: Jacqueline Huizinga, Erik Borgman, Carolien Luijt, Jan van Hooydonk, Cornelis van Lit, Ineke van Cuijk.

Eerder verschenen

11 februari 2021
Leestijd 2 min

Adem in de woestijn

Lees meer