08 Februari 2021

Over populariteit en verstilling

Ga naar overzicht

Deel op:

egen allerlei stromen in houd ik het beeld vast van die eenzame bidder, onverstoorbaar en toegewijd, die verstilling paart aan mededogen.

door Jan Groot, lid predikteam Dominicanenkerk Zwolle

Wat was dat nou, tussen Jezus en Simon en de zijnen? De leerlingen hebben een podium voor hem. Het ijzer is heet, hij is populair: ‘Iedereen zoekt u’. Nu moet hij zijn slag slaan!

Wat een contrast tussen Jezus’ verstilling, zijn bidden, zijn afstemmen op de dingen van God, én de opwinding van zijn vrienden. Zij begrijpen de ernst en de diepte van zijn zending niet, en het zal niet bij deze eerste keer blijven.

Wat we in deze beelden zien gebeuren, is heel menselijk en van alle tijden. Bijvoorbeeld: bij ons komen de verkiezingen eraan, de partijen willen zoveel mogelijk podium, en de cijfers van de peilingen worden de waan van de dag. Heel veel gebeurt voor de ‘Bühne’, inhoud en respect, waarheid en waarachtigheid zijn minder belangrijk.

(…) Tegen allerlei stromen in houd ik na afloop het beeld vast van die eenzame bidder, onverstoorbaar en toegewijd, die verstilling paart aan mededogen.

Juist in de tijd van vandaag, die zoveel genezing nodig heeft, met zoveel mensen die snakken naar een goed woord en wat geborgenheid, staat zíjn persoon mij scherp voor ogen: rabbi Jezus uit Nazareth!

*

Slot van de overweging van Jan Groot op 7 februari 2021 in de Dominicanenkerk Zwolle. Lees hier de hele tekst.