10 Februari 2021

Broeder-microbioloog werkt aan vaccin

Ga naar overzicht

Deel op:

e Filipijns-Amerikaanse microbioloog en dominicaan Nicanor Robles Austriaco werkt aan een Covidvaccin op basis van gist. Hij wil met zijn project Pagasa (Filipijns voor hoop) een goedkoop alternatief bieden voor de armen.

Nicanor Robles Austriaco o.p. Foto Wikipedia

Pater Nicanor Robles Austriaco is een Filippijns-Amerikaanse wetenschapper, microbioloog en docent. Sinds 2005 werkt hij aan Providence College, een dominicaanse universiteit in de Verenigde Staten. Hij is ook verbonden aan de eveneens dominicaanse Thomas-universiteit in de Filippijnen. Sinds de uitbraak van corona is hij op de Filippijnen de vaste pandemie-expert in de nieuwsstudio’s.

Br. Nicanor onderzoekt al twintig jaar gistcellen om de moleculaire basis van kanker te bestuderen. Hij trad in bij de dominicanen na zijn doctoraat in de biologie aan het MIT in de Verenigde Staten. ‘Ik was eerst wetenschapper voordat ik priester werd’, zegt hij in een interview bij de website Aleteia. ‘Zoals Johannes Paulus II de Kerk herinnerde: geloof en rede zijn beide gaven van God.’

In het interview wordt br. Nicanor gevraagd of Covid ‘een vloek, een teken van de eindtijd’ is. Zijn antwoord luidt: ‘Covid 19 is een luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus dat pandemische vormen heeft aangenomen. De wereld heeft eerder pandemieën meegemaakt en zal ze opnieuw meemaken. Pandemieën maken deel uit van het weefsel van de geschiedenis. Vanuit theologisch perspectief kunnen ze zowel een tijd van tuchtiging als een tijd van vernieuwing zijn.’

De dominicaan-wetenschapper moedigt mensen aan om zich te laten vaccineren. Hij wil een vaccin ontwikkelen dat gratis beschikbaar komt voor de armen. Dat is zowel ethisch als wetenschappelijk goed, zegt hij.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat een vaccin op basis van gist kan werken. Als het lukt, dan is het een goedkope en praktisch methode. Br. Nicanor zegt dat het nog maanden zal duren voor het is uitontwikkeld. Hij werkt nu met een kleine beurs van Providence College en vertrouwt erop dat er genoeg geld zal zijn als er volgende stappen kunnen worden genomen.

Bronnen: Kerknet, Aleteia, Wikipedia