04 Februari 2021

'Boek van steen'

Ga naar overzicht

Deel op:

n het voormalige klooster in Mechelen (B) ontdekten archeologen ruim vijftig grafstenen van dominicanen, begraven tussen 1673 en 1775.

In de winter van 2015-2016 ontdekten archeologen in de oostelijke pandgang van het voormalige dominicanenklooster in Mechelen ruim vijftig grafstenen. De oudste is uit 1673, de jongste uit 1775. De dominicanen kwamen er terecht nadat ze in 1629 moesten vluchten uit ‘s-Hertogenbosch. Mechelen ligt zo’n 30 km onder Antwerpen.

Stadsarcheoloog Bart Robberechts is gefascineerd door de vondst en wil de verhalen achter deze stenen zichtbaar maken. Hij begon op Facebook maar maakte nu ook een eigen website over Het boek van Steen.

De stenen zijn in het echt te zien in ‘Het predikheren’, zo heet de bibliotheek van Mechelen die nu in het gebouw is gevestigd.

De historische pagina van de bibliotheek vertelt smeuïg hoe de broeders van vluchtelingen in de loop van de tijd voorname predikheeren werden, tot aan de Franse overheersing.

Klik voor meer informatie over locatie

De grafstenen vormen als het ware de bladzijden van een stenen boek dat het verhaal vertelt van het klooster en zijn bewoners, schrijft Bart Robberechts. Hij is de man in habijt op de Facebookpagina. Af en toe kruipt hij in de huid van prior pater Petrus van den Sande o.p., om het verhaal voor bezoekers tot leven te brengen.

In de loop van 2021 plaatst Robberechts op de sterfdag van de broeders een kort memento, volgens de aloude traditie van het necrologium of dodenboek.

boek-van-steen-mechelen

Eerder verschenen

01 mei 2022
Leestijd 2 min

Dominicaanse sporen

Lees meer