04 Januari 2021

'Zalig' nieuwjaar?

Ga naar overzicht

Deel op:

De boodschap is dat God zijn armen om onze geschiedenis slaat, wat er ook gebeurt; dat “het goed komt”, maar anders dan wij denken.’

Waar komt het dus op aan? Dat wij verwachtingen mogen hebben – zonder hoop kunnen we niet leven – maar dat we onze stellige verwachtingen kunnen loslaten als het anders loopt, en de realiteit aangaan die ons teleurstelt en daarin toch toekomst open houden vanuit de gedachte ‘wie weet, Godweet’, zoals mijn ouders het verwoordden Want het is in de harde realiteit, soms niet om aan te zien, dat God aan het werk is.

(…) Zalig Nieuwjaar wens ik u: een jaar onzes Heren: een jaar waar de Eeuwige zijn armen omheen slaat. Dat het tóch goed komt als wij het niet meer zien. Dat Hij onze verwachting niet uitdooft maar verruimt en flexibel maakt, en richt op wat God voorheeft: vrede voor alle mensen.

Dat houdt in dat wij niet dichtslaan maar de verbinding blijven zoeken, anderen niet afschrijven als we teleurgesteld worden in onze verwachting van hen, maar in donkere uren de kracht vinden om toekomst voor onszelf en voor anderen open te houden, geduldig het uithoudend met elkaar, luisterend, speurend naar openingen, bedacht op het onverwachte dat een geschenk uit de hemel kan zijn.

*

Uit de preek van Jozef Essing o.p. in de Dominicanenkerk Zwolle, Nieuwjaar 2021. Lees hier de hele tekst