13 Januari 2021

'Ik bid om Gods woede'

Ga naar overzicht

Deel op:

aags na de bestorming van het Capitool in Washington bad Erik Borgman tijdens het ochtendgebed spontaan voor de Verenigde Staten 'en voor onszelf in de spiegel van de gebeurtenissen daar’. Een pleidooi tegen de pandemie van onverschilligheid.

Erik Borgman o.p.

(…) Volgens Thomas van Aquino kan woede een zonde worden door zich, ten eerste, op het verkeerde te richten en ten tweede door zich niet in laten intomen en om te slaan in blinde agressie. Beide vormen van zonde waren aan de orde bij de bestorming van het Capitool.

Ten derde echter wordt woede volgens Thomas zondig ‘door verzuim’, dat wil zeggen: als we niet kwaad worden terwijl dat wel zou moeten. Tegenover onrechtvaardigheid kunnen we tekortschieten door een gebrek aan woede, ‘want woede is de passie die de wil tot gerechtigheid beweegt’.

In dit licht vraag ik mij geregeld af of wij in Nederland wel woedend genoeg zijn. Zien wij wel scherp hoezeer mensen onrecht wordt aangedaan en hoezeer dat ten hemel schreit en Gods woede opwekt? Dat wil zeggen dat het appelleert aan Gods passie voor het goede die deze passie in ons wil wekken?

Lees het hele betoog van hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman op www.debezieling.nl