11 Januari 2021

Een Poolse magister in Nederland

Ga naar overzicht

Deel op:

inds februari 2020 woont de Poolse dominicaan Paweł Gużyński in Rotterdam. Hij is de nieuwe magister (begeleider) voor de student-broeders. Een kennismaking.

Pawel Guzynski o.p.

‘Ik ben geboren in 1968 in Toruń, Polen. Toruń is de stad waar Nicolaus Copernicus ter wereld kwam en waar volgens mij het beste gemberbrood ter wereld wordt gebakken.

Van mijn 9e tot mijn 22e voetbalde ik graag. Ik deed een technische opleiding in weg- en bruggenbouw en werkte drie jaar als manager in de bouw.

Van 1987 tot 1990 was ik betrokken bij verzet tegen de regering. Ik weigerde de militaire dienst in het communistische leger dat ondergeschikt was aan de Sovjet Unie. Ik kreeg een voorwaardelijke straf van anderhalf jaar, die ik niet uitzat omdat de communistische regering al op instorten stond.

Ik trad in de orde in 1991 en werd priester gewijd in 1999. Ik begon als assistent van de novicenmeester, daarna had ik enkele pastorale functies waaronder studenten- en jongerenpastor. Vervolgens werd ik rondreizend prediker, commentator en tv-redacteur. Ik werk aan een proefschrift in de sociologie.

Ik kwam naar Nederland vanwege verschillende omstandigheden. Toen bleek dat de Nederlandse dominicanen hulp konden gebruiken, leek me dat een mooie uitweg voor mij. Ik paste niet goed meer in Polen, waar ik in sommige kringen een persona non grata was geworden vanwege mijn kritische uitlatingen over de sociale en religieuze ontwikkelingen in mijn land. Ik koos voor Nederland omdat ik liever hier opbouwend werk doe dan in Polen aan een dood paard te trekken.

Als iemand met belangstelling voor sociologie ben ik geboeid door de Nederlandse pragmatische aanpak van sociale compromissen. Ik meen ook te zien, maar misschien vergis ik mij, dat de Nederlanders iets van een koloniale mentaliteit hebben.

Werken als magister van de student-broeders is een geweldig en verantwoordelijk spiritueel avontuur. Het werken met jonge dominicanen maakt mij jonger. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse provincie sterker zal worden.

De verkondiging van het evangelie is de basis van al het andere in de Kerk. Je kunt niet stoppen met verkondiging, anders sterft alles. Omstandigheden veranderen en wij moeten het evangelie telkens weer prediken. We kunnen niet opgeven, zelfs als onze invloed maar klein lijkt.’

*

Broeder Pawel woont in de communiteit van de dominicanen in Rotterdam, zie www.dominicanen010.nl