25 Januari 2021

'Dat het visioen van Gods Rijk viraal mag gaan'

Ga naar overzicht

Deel op:

In deze lockdown kunnen we beseffen dat we van onderaf kunnen bouwen aan een nieuwe samenleving, waar oog is voor elkaar, waar gerechtigheid wordt gedaan en angst plaats maakt voor liefde.’

René Dinklo o.p.

Ik weet niet hoe het met u of jou zit, maar deze lockdown-periode ervaar ik anders dan die in het afgelopen voorjaar. Nu hebben we een perspectief. Het is mogelijk dat in het najaar eenieder die dat wil gevaccineerd is en we ons leven weer oppakken.

Desondanks ervaar ik deze tweede lockdown als zwaarder. We zitten veel thuis en kunnen ’s avonds niet weg. Het is buiten nog lang donker en betrekkelijk koud, heel anders dan het warme en zonnige voorjaar van 2020. Bovendien is er een extra dreiging van een meer besmettelijker variant van het coronavirus.

(…) Jona hoeft niet eens door te dringen tot het stadscentrum van Ninevé om de bekering van de bewoners van Ninevé te bewerkstelligen. Hij komt maar tot één dagreis in de stad terwijl de stad drie dagreizen groot is. En Jezus roept de leerlingen niet in het hart van Israël, de stad Jeruzalem, maar in Galilea, in het buitengebied. Mensen worden geroepen in de periferie, niet daar waar de arrogantie heerst van de mensen van het centrum. Vanuit die periferie kan gerechtigheid ontstaan, en kan worden voorgeleefd hoe wij als broeders en zusters moeten samenleven.

Wat hebben wij daaraan nu wij in een lockdown met avondklok leven? Deze ongekende leefomstandigheden vormen in ieder geval een gelegenheid bij uitstek om te komen tot zelfreflectie. Om te beseffen dat gemopper wat allemaal niet kan jezelf en anderen niet verder helpt. Maar dat we nu van onderaf kunnen bouwen aan een nieuwe samenleving vanuit de periferie naar het centrum, waar oog is voor elkaar, waar gerechtigheid wordt gedaan en angst plaats maakt voor liefde.

Hiervoor is geen tijd te verliezen. Dit inzicht en visioen mag zich verspreiden als een goedaardig virus dat niet te stuiten is.’

*

Uit de preek van provinciaal René Dinklo o.p. in de Dominicanenkerk van Zwolle op 24 januari 2021. Lees hier de hele tekst.