Kopstukken

Antonio della Chiesa (1394-1459)

e zalige Antonio della Chiesa kwam uit een adellijke familie in San Germano (Piemonte, Italië) in 1394. Zijn feestdag is 22 januari.

Antonio della Chiesa werd in 1394 geboren als zoon van de markies Della Chiesa in San Germano. Door zijn afkomst kreeg hij een goede opleiding, maar tegen de zin van zijn ouders wilde hij als religieus leven. Dat leidde tot een breuk met zijn ouders.

Op 20-jarige leeftijd werd hij lid van de Orde van Predikers in Vercelli. Hij kreeg al snel bekendheid als een predikant en biechtvader. Hij vergezelde de heilige franciscaan Bernardino van Siena op verschillende missies en woonde en werkte in dominicaanse kloosters in Como, Florence, Savona en Bologna. Hij pleitte voor een strikte naleving van de regel.

Antonio verzette zich in opdracht van paus Eugenius IV tegen de laatste tegenpaus Felix V (1440 tot 1449), door een ​​groot aantal aanhangers van diens aanhangers voor de paus in Rome te winnen.

Tijdens een reis van Savona naar Genua namen piraten hem gevangen, samen met een medebroeder. Maar de twee werden ongedeerd vrijgelaten omdat de piraten onder de indruk waren van hun gedrag. Antonio groeide uit tot een wonderdoener van wie gezegd werd dat hij het geweten van mannen en vrouwen kon lezen.

Antonio stierf in 1459, op de datum die hij had voorspeld: 22 januari. Zijn relikwieën werden op 28 juli 1810 naar zijn geboorteplaats overgebracht, nadat hij door paus Pius VII zalig was verklaard als een bevestiging van een al eeuwen bestaande verering. In de Orde der Predikers is 22 januari zijn feestdag.