04 December 2020

Ook Vlaamse boekenprijs voor 'Alle dingen nieuw'

Ga naar overzicht

Deel op:

heoloog en lekendominicaan Erik Borgman won onlangs de prijs voor het beste theologische boek in Nederland, op 3 december werd hij ook onderscheiden met de Vlaamse prijs voor het beste christelijke boek van het jaar.

Het boek is het eerste deel in een trilogie over theologie in de 21e eeuw. De schrijver onderzoekt waar theologie begint en wat theologie op het oog heeft. Daarvoor gaat hij in gesprek met denkers, wetenschappers, kunstenaars en mystici uit heden en verleden.

De jury prijst Alle dingen nieuw aldus: ‘Een alomvattend en diepzinnig werk waarin de auteur grondig nadenkt over hoe de theologie vandaag kan zijn en welke betekenis ze voor mensen vermag te hebben. Erik Borgman hanteert het binnenperspectief, terwijl velen in onze tijd liever van buitenaf naar het verschijnsel ‘religie’ kijken. Bovendien buigt hij niet voor de hedendaagse almacht van zuiver rationele patronen als raster voor alle menselijk denken en handelen. Tenslotte is het boek ingewikkeld genoeg om het niet zomaar te lezen en vervolgens weer te vergeten: het is op geen enkel moment gemakzuchtig. Zowel de stellingen van Borgman beamen als ze bestrijden kost een ernstige inspanning, zoals het hoort.’

De prijs voor het beste spirituele boek én de publieksprijs gingen naar Geen toekomst zonder kleine goedheid van Roger Burggraeve, een boek vanuit het denken van Levinas over de kleine werken van baatzuchtigheid, zoals de auteur het noemt. Klik hier voor een artikel op Kerk en Leven.

Juryvoorzitter Rik Torfs overhandigde de prijs bij Erik Borgman thuis in Utrecht. Daarbij werd onderstaand filmpje gemaakt.

Vlaamse-Prijs-Erik-Borgman-HvD-1200x801

Alle dingen nieuw I: Inleiding en Invocatio, een theologische visie voor de 21ste eeuw | KokBoekencentrum | 304 pagina’s | € 29,99

Het tijdschrift In de Waagschaal maakte een heel nummer over het boek, klik hier.

Eerder verschenen