22 December 2020

Hoe vieren we Kerstmis dit jaar?

Ga naar overzicht

Deel op:

Normaal’ zijn onze kerken met Kerstmis gevuld met mensen. Dat is dit jaar anders. Een klein overzicht van hoe de verschillende dominicaanse plekken omgaan met kerst in coronatijd.

Staat je gemeenschap of activiteit er niet bij? Stuur de redactie een e-mail.

Amsterdam, Thomasparochie

De Thomasparochie, die bij elkaar komt in het pand van Plein van Siena aan de Rijnstraat, houdt drie kerstdiensten: één op kerstavond, een tweede op kerstmorgen en een derde op de zondag na kerst. In elk van die diensten is voor tien mensen plaats, zo kunnen er in totaal dertig mensen Kerstmis vieren. De reservering heeft al plaatsgevonden.

De vieringen zijn:

25 dec. 10.30u
26 dec. 10.30u
27 dec. 10.30u

Zie www.pleinvansiena.nl

Huissen, Dominicanenklooster

23 december om 18.30 u: Viering van schuld en verzoening als voorbereiding op het Kerstfeest
24 december om 18.30 u: Vesperdienst op de vooravond van kerstmis

Geen nachtmis

25 december om 10.00 u: Viering van de Eucharistie op kerstmorgen
25 december om 16.00 u: Vesperdienst op Kerstmis
26 december om 10.00u: Lauden met Eucharistieviering
27 december om 10.00u: Viering van de Eucharistie

In verband met maatregelen tegen het coronavirus zal de traditionele kerstnachtdienst in de kapel van het Dominicanenklooster Huissen slechts toegankelijk zijn voor vaste bezoekers van de kapel en het klooster. De vieringen zijn te beluisteren via de kerkomroep.

In deze decembermaand kunt u wel aanschuiven bij onze online-miniretraites.

Online Adventsretraite met Henk Jongerius

Online miniretraite Donker en licht, met Marga Haas

Terug te zien via deze link.

Online retraite Leven (en zingen) van wat komt – met Jan Kortie en Arjan Broers (22 december).

Rotterdam, Citykerk Het Steiger

Kerstavond: geen viering

Eerste kerstdag: 10.30u Eucharistieviering, aanmelden kan niet meer
Tweede kerstdag – Geen viering

27 december: woord- en communieviering, aanmelden kan niet meer

De kerk is tussen Kerstmis en Driekoningen dagelijks open van 11. 00 – 13.00 uur. Iedereen kan dan – op 1 ½ meter, met ontsmette handen en met een mondkapje!, komen bidden bij de kerststal. Als u wilt kunt u een kaarsje opsteken.

Kerstwaslijn in de maak

Buiten op het kerkplein hangt een ‘waslijn’ met kersthartenwensen van gebeden, zegenspreuken, inspirerende afbeeldingen en gedichten. Bezoekers van de kerk en passanten kunnen een kaartje van de lijn halen en meenemen naar huis of het doorgeven aan iemand die het nodig heeft. Zo hopen we mensen te verbinden met elkaar en met God.

Aanleveren van een kersthartenwens kan natuurlijk ook! Zolang het niet regent kunnen mensen die zelf ophangen. Als ze geplastificeerd moeten worden, dan kan de kersthartenwens gemaild worden naar: dominicaansrijnmond@gmail.com. Dan zorgen de lekendominicanen Rijnmond ervoor dat ze op de lijn komen.

Utrecht, Huis van Dominicus

Donderdag 24 december, 16.00-18.00 uur: Kerstinloop. U kunt de kerststallen bekijken, een kaarsje opsteken, een wens in de wensboom hangen en bijdragen aan de Adventsactie ‘Delen smaakt naar meer’.

Donderdag 24 december, 19.00 uur: Online gezinskerstviering ‘God op tournee’.

Donderdag 24 december, 22.00 uur: Kerstnachtwake, alleen via livestream.

Vrijdag 25 december, 10.00 uur: Hoogfeest van Kerstmis. Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar, maar u kunt via livestream meevieren.

De links voor de livestreams komen tijdig op de site van het Huis van Dominicus te staan. Na de kerstdagen zijn alle zondagse vieringen alleen via livestream te volgen.

Kerststal fotograferen

Hebt u thuis een kerststal staan? Maak er dan een foto van en mail die naar info@huisvandominicus.nl. Wij maken er op onze site een mooie expositie van.

Zie www.huisvandominicus.nl

Zwolle, Dominicanenklooster

Kerstmis is een van de jaarlijkse hoogtepunten in het Dominicanenklooster. Duizenden mensen wonen de kerstvieringen bij, en er is een enorme organisatie van vrijwilligers, parochianen en medewerkers mee gemoeid om dit voor te bereiden en in goede banen te leiden. Maar dit jaar niet. Dit jaar is alles anders door Corona. Maar slaan we Kerstmis dan over? Nee, zeker niet.

Kerstsamenzang

Zo 20 dec| 19.30 uur| Een digitale kerstsamenzang georganiseerd en vormgegeven door het Aquinokoor. Zing mee via kerkdienstgemist.nl

Kerstvieringen via kerkdienstgemist

23 dec | 19.00 uur | Viering van Inkeer

24 dec | 18.30 uur | Gezinsviering | dowload de orde van dienst

24 dec | 21.30 uur | Kerstnachtmis – vanaf 21.15 uur zingen naar de viering toe | download de orde van dienst

25 dec | 10.00 uur | Eucharistieviering Hoogfeest van Kerstmis | download de orde van dienst

Voor de kinderen

Kerstkindje Wiegen gaat niet door. Als alternatief plaatsen we een filmpje voor de kinderen op onze website en social media waarin kinderen kennismaken met de Kerststal en aan de knutsel gaan. Ook kun je aan de voorkant van het klooster het kerstverhaal op de ramen zien. Leuk om tijdens een wandeling met de kinderen langs te lopen!

Stiltecentrum open

Het Stiltecentrum is elke maandag t/m zaterdag geopend van 9.00 -16.30 uur om een kaarsje aan te steken of voor een moment van stilte.

Kerstwensen

Via de website kunnen mensen een kerstwens in de kerstboom laten hangen. Want waar droom je van? Wat kan jouw leven lichter maken? De wensen krijgen een plek op de engeltjes in de kerstboom die in de kerk staat. Op verschillende momenten is dit rechtstreeks mee te maken via kerkdienstgemist.nl. Op 23 december om 11:00-11:30 uur, op 24 december van 11:00-11:30 uur en van 15:00-15:30 uur, op 25 december van 11:15-11:45 uur worden de wensen in de boom gehangen.

Wensen kunnen doorgegeven worden via whatssapp: 06- 41904395 of de receptie van het klooster: 038-4254400.

Meer informatie staat op de website: www.kloosterzwolle.nl