14 December 2020

Corona in context: essays ipv lezingen

Ga naar overzicht

Deel op:

et Albertinumgenootschap in Nijmegen organiseert normaal lezingencycli. Vanwege corona is dat nu een essaycyclus met beschouwingen over wat de coronacrisis met ons doet.

Het coronavirus heeft ons in de ban. We dachten er na de eerste golf in maart dit jaar redelijk snel vanaf te zijn, maar nu zitten we in de tweede golf. We zullen er nog lang mee moeten leren leven. Hoe doen we dat?

Sommigen zien in het omgaan met de crisis een kans om weer terug te keren tot de grondwaarden van het leven, bijvoorbeeld solidariteit met zieken  ouderen. De hoop was een leidende gedachte. De hoop inspireerde de wetenschap en de politiek. Houden we dat vol tijdens de tweede golf nu?

Er wordt veel gevraagd, met name van de jongeren, voor de maatschappelijke solidariteit die ervoor moet zorgen dat ons gezondheidssysteem niet in elkaar zakt. De maatregelen tegen de Corona, zoals de lock-down, moeten laveren tussen wat goed is voor het gezondheidssysteem en voor het maatschappelijk welbevinden. Moeilijke keuzes die gepaard gaan met moeilijk gedrag.

En natuurlijk komen dan ook de vragen naar God, lijden en dood, ziekte en gezondheid, de zin van dit alles naar boven. Aan die vragen is deze essaycyclus gewijd.  Eerst een filosofische reflectie, daarna de broodnodige zakelijke informatie vanuit de biologie en dan een theologische afronding.

Klik hier voor de essays van het Albertinumgenootschap.