09 November 2020

Zoeken naar wijsheid in coronatijd

Ga naar overzicht

Deel op:

ijs ben je, als je geestkracht durft binnen te laten in je leven.

Holkje van der Veer o.p. Foto: William Moore.

Jezus neemt zwaarte en dreiging serieus. Hij zegt tegen zijn leerlingen: Misschien gaat het in de toekomst nog veel slechter worden. Wat mensen ook naar je hoofd slingeren en wat je ook mag overkomen: het heeft geen zin om bang te zijn. Houdt moed. Het rijk der hemelen is ophanden.

In deze coronatijd vinden veel mensen het moeilijk om de moed er in te houden. Niet iedereen heeft voldoende veerkracht, olie in de lamp. Sombere buien en gevoelens van hopeloosheid kunnen ons zomaar overvallen.

Ik hoor zeggen: nu met Corona vind ik het leven helemaal niets meer aan, het hoeft niet meer van mij. Anderen steken hun kop in het zand, proberen te leven alsof er niets aan de hand is. Zoals de meisjes in ons verhaal, sussen ze zichzelf in slaap met een extra borreltje of met urenlang Netflix kijken. Ze denken: ik kruip in mijn eigen veilige bubbel en wacht af totdat deze tijd voorbij is.

Is dit de manier om gelovig met deze moeilijke situatie om te gaan? De lezing van vandaag roept op om voldoende olie bij je te hebben. Olie is als wijsheid, levenskracht om moeilijke situaties aan te kunnen.

Lees hier de hele overweging van dominicanes Holkje van der Veer in de kloosterkapel van Huissen op 8 november 2020.