18 November 2020

Dominicaan Willy Rams overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

n Aqua Viva in Nijmegen is op 18 november rustig ingeslapen: Willy Rams, dominicaan en kunstenaar, 98 jaar oud. De uitvaart op 24 november is vanwege de coronamaatregelen in besloten kring.

Interviewer: ‘En wanneer weet u nou wanneer het genoeg is met een vorm?’
Rams: ‘Dan houd ik op.’

Willy Rams o.p. (1922-2020)

Willy Rams werd geboren op 10 oktober 1922, hij was de oudste Nederlandse dominicaan. Hij deed zijn professie in 1948. Hij was een lekenbroeder en werd ingezet voor allerlei huishoudelijk werk. In 1959 werd hij naar Curaçao gestuurd, waar hij in zijn vrije uren werk ging maken van zijn kunstenaarschap.

Hij was volledig autodidact en daar was hij trots op. In een interview in 2008, waar ook bovenstaand citaat uitkomt, zei hij: ‘Een kunstcriticus noemde mijn werk “abstract”. Wist ik veel! Ik teken en schilder niet na wat mijn ogen zien, maar met mijn hart geef ik het wezen der dingen weer.’

Zo voelde hij zich verkondiger, op zijn manier lid van de Orde der Predikers. Terug in Nederland kreeg hij een eigen atelier in het Albertinum en had hij contact met andere kunstenaars. Tot op zeer hoge leeftijd is hij actief en creatief gebleven. Hij maakte schilderijen en tekeningen met allerlei technieken, en ook boetseerde hij en maakte hij plastieken.

Dat hij in Licht mag staan.

De uitvaart op 24 november is vanwege de coronamaatregelen helaas in besloten kring. 

In de loop der jaren verschenen verschillende artikelen over Willy Rams en zijn werk:
Ode aan broeder-kunstenaar Willy Rams 
Willy Rams in digitale galerie van de Orde

0106

Eerder verschenen