26 November 2020

Boek broeder Cornelis onderscheiden

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan Cornelis van Lit krijgt dit jaar de Victorine van Schaickfondsprijs voor het beste boek op het gebied van het bibliotheek- en informatieterrein.

Cornelis van Lit o.p.

Het boek van student-broeder Cornelis was een van de 26 inzendingen van dit jaar. Hij krijgt de prijs voor zijn publicatie Among Digitized Manuscripts; Philology, Codicology, Paleography in a Digital World (uitgeverij Brill 2020).

Hij zegt over zijn publicatie: ‘Over de hele wereld worden handschrift collecties massaal gedigitaliseerd, waardoor het makkelijker dan ooit is om in contact te raken met mensen van eeuwen geleden. Maar wat kunnen we nu eigenlijk met gedigitaliseerde manuscripten? En waar hebben we het eigenlijk over; is zo’n afbeelding in wezen een versimpeling van het manuscript of is het in de kern een zelfstandig, digitaal object?’

‘In mijn handboek verken ik deze vragen en stel ik een theoretisch kader en een praktische gereedschapskist voor om met gedigitaliseerde manuscripten aan de slag te gaan. Sleutelidee daarbij is dat de student, wetenschapper of bibliothecaris (of geïnteresseerde leek) er zelfstandig mee uit de voeten kan.’

Cornelis van Lit is islamoloog en oprichter van de Digital Orientalist, een online tijdschrift waarin kennis en ervaringen worden gedeeld over het gebruik van digitale tools in de geesteswetenschappen. Hij gebruikt in zijn boek voornamelijk voorbeelden uit zijn eigen vakgebied, maar de doelgroep is veel groter dan die van de islamologen.

Volgens de KNVI, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals, kan zijn boek worden gezien als een handboek voor de zelfvoorzienende geesteswetenschapper. Het boek is bovendien geheel Open Access uitgebracht: het is voor iedereen te downloaden vanaf de website van de uitgever. ‘Dit maakt het boek tevens een schoolvoorbeeld van open kennisdeling’, aldus het persbericht van de KNVI.

De prijs bedraagt 2500 euro en een penning en wordt 29 november uitgereikt.

Eerder verschenen