08 Oktober 2020

'We moeten zelf gaan dragen wat we zijn'

Ga naar overzicht

Deel op:

ls alles goed gaat zal het Dominicanenklooster in Huissen in de nabije toekomst een zelfstandig centrum worden; de stichting neemt het over. In Volzin staat een gesprek met directeur Aalt Bakker.

Na de intelligente lockdown is het centrum weer goed op gang gekomen. Er zijn diverse aanpassingen gedaan vanwege corona. Er zijn nu alleen nog eenpersoonskamers, er staan verwarmde tenten buiten om voor genoeg ruimte te zorgen bij het eten, en de grootte van groepen in de zalen is aangepast.

Grootschalige evenementen zijn er natuurlijk niet meer. De begeleiders van retraites en programma’s vertellen dat er vaak meer emotie vrijkomt bij deelnemers, vanwege ervaringen van eenzaamheid en onzekerheid in deze tijd.

Dit soort plekken moet echt overeind blijven

Klik om het artikel te lezen.

In Volzin gaat redacteur Greco Idema in gesprek met directeur Aalt Bakker. Het artikel verscheen eerder op papier en staat nu op de vernieuwde website.

Wat wordt de spannendste uitdaging voor jou?

‘Hoe we echt een klooster kunnen blijven en hoe we ook de bezinningsmomenten en de vieringen, die er zeker toe doen, op een goede manier vorm kunnen geven. En hoe we de antwoorden hierop, nadrukkelijker dan nu gebeurt, kunnen vertalen in onze programma’s.

Als je niet uitkijkt, dan raakt de ziel er snel uit. Dan worden we misschien een “voormalig klooster”. Nee, dat willen we niet. Dit soort plekken moet echt overeind blijven. We moeten nu zelf, zoals ik zojuist aangaf, gaan invullen wat de paters vroeger deden.

Ik denk dat we veel meer een inspiratieplek of een broedplaats kunnen zijn of worden. Dat moeten we met elkaar ook willen ervaren, en andere mensen uitnodigen om dat met ons te doen. Of het principebesluit van de dominicanen voelt als afscheid nemen van de dominicanen? Nee, ik denk dat er met de dominicaanse familie en leken altijd een verbinding zal zijn. Hun traditie en spiritualiteit zullen altijd onze wortels zijn en blijven.’

Lees hier het hele artikel.

Eerder verschenen