07 Oktober 2020

Retraite vlak voor Franciscus-dag

Ga naar overzicht

Deel op:

Gelukkig wij wanneer we mensen in hun broosheid dragen.’

Zorgen voor de ziel is het jaarthema van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. De titel is ontleend aan een nieuwe boekje van Timothy Radcliffe. Tijdens de retraite op 2 en 3 oktober in Huissen was er tijd om bij te praten in deze tijd, waarin er veel minder gelegenheid is geweest elkaar te ontmoeten. Onder begeleiding van Mirjam Dirkx kreeg dat vervolg in een onderzoek naar de ziel: wat het is, wat Bijbel en traditie erover te leren hebben, hoe wij delen en uiten.

Aan het einde werd in de viering de heilige Franciscus centraal gesteld en zijn pleidooi voor de omvormende kracht van compassie. Jan van Hooydonk zei in de opening: ‘Franciscus spoorde zijn broeders aan om ook elkaars lijden te dragen. “De een mag de ander gerust zijn nood kenbaar maken. En als iemand van hen ziek wordt, moeten de andere broeders hem dienen zoals zij zelf gediend zouden willen worden”, zo heet het in zijn kloosterregel. En in zijn Vermaningen, een soort dagboeknotities, schrijft Franciscus heel kernachtig: “Gelukkig de mens die zijn naaste in al zijn broosheid draagt, zoals hij door hem gedragen zou willen worden”.’

Gezongen werd er ook, buiten en op ruime afstand van elkaar.

Eerder verschenen

04 oktober 2012
Leestijd 1 min

‘Onze vader’ Franciscus (1182-1226)

Lees meer