02 Oktober 2020

Portugese kardinaal wordt lid Derde Orde

Ga naar overzicht

Deel op:

e Portugese kardinaal José Tolentino de Mendonça wordt op 14 november lid van de Derde Orde van de dominicanen. Deze voor een kardinaal unieke gebeurtenis is een uitdrukking van de verwantschap die er al jaren is, zegt hij.

Foto: Wikipedia

José Tolentino de Mendonça is een opmerkelijk man. Hij is momenteel archivaris van het Vaticaans Apostolisch Archief en bibliothecaris van de Vaticaanse Bibliotheek, ook is hij hoogleraar theologie en auteur van poëzie, essays en toneelstukken, waarvoor hij in Portugal veel waardering ontvangt. Paus Franciscus creëerde hem kardinaal op 5 oktober 2019.

Mendonça, geboren in 1965 op Madeira, groeide deels op in Angola. Hij had lang veel contact met twee Portugese dominicanen en met de dominicanessen van Lumiar. Daardoor voelt hij zich verwant aan het dominicaanse charisma, zei novicemeester Filipe Rodrigues tegen aan website Ecclesia. De provincie van Portugal nodigde hem uit voor deze stap.

Kardinaal De Mendonça krijgt op 14 november in een viering het dominicaanse habijt aan, dat hij bij officiële gelegenheden mag dragen. De hymne Veni Creator Spiritus zal worden gezongen en hij zal vragen ‘om Gods barmhartigheid en die van u’, zoals gebruikelijk is bij een professie.

De kardinaal legt echter niet de dominicaanse geloften af. Hij wordt lid van wat traditioneel de Derde Orde heet, soms is ook sprake van ‘priesterfraterniteiten’. Het gaat dan om seculiere priesters die verbonden zijn met de Orde en vaak ook een specifieke communiteit. In Nederland bestaat dat momenteel niet.

Bron: Kerknet, RR, Aleteia en Wikipedia.

Op de website van het Nederlands Dagblad verscheen dit artikel.