13 Oktober 2020

Najeeb Moussa genomineerd voor Sakharov-prijs

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan Najeeb Michael Moussa, aartsbisschop van Mosul in Irak, is genomineerd voor de prestigieuze Europese Sakharov-prijs. Hij spande zich in voor de redding van eeuwenoude documenten van IS.

Br. Najeeb Michael o.p.

Toen IS in de zomer van 2014 Mosul overnam, hielp broeder Najeeb Michaeel Moussa bij de evacuatie van christenen naar Iraaks Koerdistan. Hij haalde het wereldnieuws omdat hij tevens vele honderden Chaldeeuwse, Armeense en Assyrische geschriften uit de 14de tot de 16de eeuw wist te redden, die de terroristen van IS zeker vernietigd zouden hebben.

Nadat IS verdreven was uit Mosul en de verdreven bewoners voorzichtig terugkeerden naar hun verwoeste stad, werd br. Moussa eind 2018 door paus Franciscus benoemd tot aartsbisschop. Er is nog een dominicaan in de regio bisschop, dat is Yousif Thomas Mirkis in het Iraaks-Koerdische Kirkuk.

De Sakharov-prijs, genoemd naar de Russische atoomgeleerde en dissident Andrej Sacharov, wordt elk jaar uitgereikt om personen en organisaties te erkennen die opkomen voor de mensenrechten. Andere genomineerden zijn dit jaar de democratische oppositie in Wit-Rusland, de Guapinol-milieuactivisten in Honduras en Poolse activisten die opkomen voor rechten van homo’s, lesbiennes en transgenders.

De winnaar wordt op 22 oktober bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is op 16 december in Straatsburg.

Klik hier voor een artikel van het Katholiek Nieuwsblad en hier voor een portret op de Amerikaanse website The World.

Klik hier voor alle genomineerden op de EU-website (Engelstalig).

Eerder verschenen