09 Oktober 2020

In Memoriam Toine Eggenhuizen

Ga naar overzicht

Deel op:

oine Eggenhuizen was dominicaan tot zijn uittreden in 1970, in Zuid-Afrika. Daarna werkte hij voor het ANC. De Volkskrant besteedde aandacht aan zijn levensverhaal in de rubriek 'Het eeuwige leven’.

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Toine Eggenhuizen werd als dominicaan in 1967 uitgezonden naar Zuid-Afrika. ‘Hij was een vriendelijke  jongeman met een opgewekt karakter’, herinnert oud-missionaris Harry Penninx o.p. hem. ‘Ik heb vóór hem ook vier jaar als pastor gewerkt in de uitgestrekte landelijke parochie van Viljoenskroon, met veel buitenposten met plaatselijke catechisten en lekenleiders. Voor die groep van toegewijde mannen maakte Toine een schriftelijke liturgisch programma, dat nog steeds in aangepaste vorm wordt gebruikt.’

Na zijn uittreden in 1970 werd Eggenhuizen een criticus van het apartheidsregime. Om die reden moest hij het land verlaten. Vanaf 1980 werkte hij in Londen voor het ANC en andere organisaties die zich verzetten tegen het regime. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1992 verhuisde hij terug naar Zuid-Afrika. Hij had geen contact meer met de dominicanen.

Eggenhuizen stierf op 19 augustus en kreeg op 23 augustus een virtuele herdenkingsviering van het ANC. Zijn bijzondere levensverhaal haalde op 8 oktober de rubriek ‘Het eeuwige leven’ van de papieren Volkskrant, hier te lezen.

Ga maar even voorbij aan de nogal stereotiepe eerste alinea. Wie graag een genuanceerder beeld wil hebben van de dominicanen in Zuid-Afrika: volg de link onderaan deze pagina. Dat artikel bevat nog tal van links.

eggenhuizen-memorial

Aankondiging van de herdenkingsdienst.

Eerder verschenen

18 december 2015
Leestijd 5 min

Nederlandse broeders in Zuid-Afrika

Lees meer