20 Oktober 2020

Icoon van God zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

f en toe vraag ik mij oprecht af of ik nog wel van deze wereld ben.

door René Dinklo o.p.

Af en toe vraag ik mij oprecht af of ik nog wel van deze wereld ben. Wees gerust, je moet deze opmerking niet zweverig verstaan. Wat ik bedoel is dat er dingen in onze wereld gebeuren waar ik mij zeer ongemakkelijk bij voel.

Ik noem drie voorbeelden.

Een paar weken geleden startte een aantal bekende Nederlanders de #ikdoenietmeermee. Zij spraken zich uit tegen de in hun ogen te zeer beperkende coronamaatregelen. Deze actie was wellicht wat naïef en velen trokken zich binnen enkele dagen ook ervan terug maar Famke Louise (een vlogger, zangeres en model) die als woordvoerder van #ikdoenietmeermee haar standpunt uiteen legde bij Eva Jinek moest de tol betalen voor haar mening: scheldpartijen en verwensingen via sociale media, vandalen die haar auto beschadigde en de noodzaak die ze voelde om persoonsbeveiliging te nemen. Dat mensen zo agressief kunnen reageren op een kritisch standpunt, ik kan er met mijn hoofd niet bij. Zo gaan we niet met elkaar om.

Ook was er onlangs het eerste verkiezingsdebat tussen Donald Trump en Joe Bidden, respectievelijk 74 en 78 jaar oud. Een debat dat geen debat werd, maar een ontluisterende, beschamende en weinig respectvolle verbale wedstrijd tussen twee kemphanen waarbij het vooral niet ging over de inhoud. Hoe is het mogelijk dat de VS met zoveel inwoners geen betere kandidaten dan deze twee naar voren kunnen schuiven om voor vier jaar president van de VS en een wereldleider te zijn?

Een laatste voorbeeld. In Zuid-Europa, onder meer op Griekse eilanden en in Italië verblijven al langere tijd vluchtelingen. Mensen die de reis naar Europa ondernamen door eerst al hun bezittingen te verkopen om zich in te kopen bij mensensmokkelaars en vervolgens hun leven waagden in een wankel bootje. En wat doet Europa? We zijn niet in staat om voldoende solidair te zijn met die Zuid-Europese landen die de vluchtelingen opvangen, en wij zijn onvoldoende solidair met de vluchtelingen zelf, die daar vaak lange tijd onder erbarmelijke omstandigheden moeten verblijven. Hoe is het mogelijk dat wij onze ogen hiervan afwenden? Het zijn schandplekken van een onwillig en onmachtig Europa waarbij de vluchtelingen opnieuw slachtoffer worden.

De nieuwste encycliek van de paus Fratelli Tutti komt als geroepen.

Begin van de preek van René Dinklo o.p. op 18 oktober in de Dominicanenkerk in Zwolle. Lees hier de hele tekst.