23 September 2020

UITGESTELD: Lezing magister Timoner in Leuven

Ga naar overzicht

Deel op:

ITGESTELD VANWEGE CORONA – Wat is de betekenis van een synodale kerk voor onze tijd? Daarover spreekt magister van de Orde Gerard Timoner III o.p. op 5 november in Leuven, tijdens zijn Schillebeeckxlezing.

Magister Gerard Timoner o.p.

Het Griekse woord synodos betekent ‘samen wandelen’. Synodaliteit is de modus vivendi et operandi van de Kerk en is een kenmerk van een pelgrimskerk, aldus de aankondiging van de theologische faculteit Leuven. Het gaat erom dat al vroeg in het bestaan van de kerk niet gekozen is voor eenvormigheid, maar voor eensgezindheid van geest en hart, na intensieve dialoog en debat, om de kerkelijke eenheid te handhaven.

Lees hier de hele aankondiging (Engelstalig). Er wordt een livestream verzorgd. Deze website zal daar tzt over berichten.

De magister van de wereldwijde Orde, Gerard Timoner o.p., wil in deze lezing kijken naar het belang van authentieke synodaliteit als instrument voor gemeenschap in de Kerk, de gemeenschap waarvan de leden oorspronkelijk ‘volgers van de weg’ werden genoemd.

De Schillebeeckxlezing werd eerder gehouden in Nijmegen en werd uitgesproken door Timothy Radcliffe o.p. (2011), Rowan Williams (2013), Terry Eagleton (2016) en Cecilia González-Andrieu (2019).

Gerard Timoner III o.p. is afkomstig uit de Filippijnen en is de eerste Aziatische magister van de Orde. Hij studeerde filosofie en theologie. De Edward Schillebeeckx-lezing is een jaarlijkse lezingenreeks, georganiseerd door de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven.

Datum: 5 november 2020, tijd: 16.00-17.30 uur
Plaats: St. Johannes de Doper Kerk, Groot Begijnhof, Leuven
Toegang: gratis, maar enkel na inschrijving per e-mail.

Vanwege corona blijft de sociale afstand gehandhaafd. De kerk wordt voor en na het evenement schoongemaakt. Tijdens de lezing moet u een gezichtsmasker dragen.

Bron: KU Leuven