16 September 2020

Kerk Schiedam aan eredienst onttrokken

Ga naar overzicht

Deel op:

e kerk van de vroegere dominicaanse parochie van Sint Jan de Doper-visitatie is op zondag 30 augustus 2020 aan de eredienst onttrokken. De parochie werd in 2010 door de dominicanen aan het bisdom teruggegeven.

In 1618 kwamen de dominicanen naar Schiedam, waar de huidige basiliek een van hun parochies werd. De eerste parochie, in het centrum, is in 1967 aan het bisdom teruggegeven. De tweede parochie werd gesticht in 1965 in een nieuwbouwwijk en is op 1 januari 2010 teruggegeven.

Klik om de glossy te lezen.

Broeder Leo de Jong, overleden in mei 2019, is de parochie nog lang blijven assisteren. Vorig jaar werd hij er nog herdacht.

Er is flink werk gemaakt van het afscheid, zoals te lezen is in de glossy ‘En God zag dat het goed was. Het rijke verhaal van een dominicaans geïnspireerde geloofsgemeenschap’, met een terugblik op 404 jaar geschiedenis.

Op de website van de voormalige parochiegemeenschap vindt u foto’s, de liturgie, een samenvatting van de preek van vicaris-generaal Van Deelen en een link naar een YouTube-filmpje. Klik hier voor een overzicht.

Na de onttrekkingsviering is een aantal van de voorwerpen van de kerk van DG Sint Jan de Doper-Visitatie naar de Singelkerk gebracht. De ciborie met de overgebleven hosties is door lekendominicaan Yvon Westhuis in het tabernakel in de Singelkerk geplaatst.

0103

Eerder verschenen

01 februari 2009
Leestijd 8 min

Vier eeuwen dominicanen in Schiedam

Lees meer