19 September 2020

Herdenkingsdienst overleden religieuzen

Ga naar overzicht

Deel op:

andaag is in de Sint Jan in Den Bosch een landelijke herdenkingsdienst voor alle overleden religieuzen in de periode van 1 maart t/m 31 augustus 2020.

In totaal stierven er in deze periode 180 Nederlandse religieuzen, al of niet aan corona. Ze moesten allemaal in beperkte kring worden begraven. Bij de Nederlandse dominicanen zijn in deze periode zes broeders overleden. Gerard Braks o.p. vertegenwoordigt hen bij de viering.

De herdenkingsviering begint om 10.30 uur en wordt georganiseerd door het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Klik hier om er digitaal bij te zijn.

De viering vindt plaats in de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is bisschop Gerard de Korte, KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en mgr. Van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Bisschoppenconferentie zullen concelebreren.

kastje provinciaal overleden broeders2 kleiner

Kastje op het kantoor van de provinciaal van de dominicanen, met de bidprentjes van zes broeders, allemaal overleden in coronatijd.

Het uitbreken van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen hebben in het hele land veel gevolgen gehad, ook voor de religieuzen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen verschillende medezusters en –broeders. Met name in het bisdom ‘s-Hertogenbosch, waren enkele coronabrandhaarden en zijn diverse kloosters getroffen.

Het verdriet om het verlies werd versterkt door het feit dat het door de coronamaatregelen vaak niet mogelijk was als gemeenschap op de gebruikelijk wijze afscheid te nemen. Oversten en anderen konden hun stervende medebroeder of –zuster niet nabij zijn in deze laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

Tijdens de eucharistieviering op 19 september worden alle religieuzen herdacht die zijn overleden in de genoemde periode, niet alleen zij die aan corona zijn overleden. Dit is soms ook niet duidelijk vastgesteld.

Uitvaart_Jozef-de-Vlaam- 24

Tijdens de viering zullen de namen van de overledenen worden genoemd en worden kaarsen ontstoken. We staan stil bij het verdriet van het eenzame afscheid. De viering is bedoeld om een moeilijk periode af te sluiten en vol hoop en vertrouwen te kijken naar de toekomst.

Voor de viering zijn religieuzen, familieleden en andere direct betrokkenen uitgenodigd. Er wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen en het protocol ‘Kerk op anderhalve meter’ van de Nederlandse Kerkprovincie. Het aantal plaatsen is daarom beperkt en aanmelden is verplicht.

De viering is rechtstreeks te volgen via een livestream op het Youtubekanaal van de Sint Janskathedraal: YouTube Sint-Jan Den Bosch, en via de parochiewebsite van de St. Jan: www.mariajohannes.nl. KRO-NCRV zal de livestream op zijn eigen website overnemen en Omroep Brabant zendt de livestream uit via hun tv-kanaal.

Daags voor de viering kwam het boek ‘Het verdriet van Brabant’ uit.

Eerder verschenen:
Corona treft kloosters
Ik ben bij Bijdorp

Eerder verschenen

18 mei 2020
Leestijd 3 min

Corona treft kloosters

Lees meer