19 September 2020

Herdenkingsdienst overleden religieuzen

Ga naar overzicht

Deel op:

p zaterdag 19 september was in de Sint Jan in Den Bosch een landelijke herdenkingsdienst voor alle overleden religieuzen in de periode van 1 maart t/m 31 augustus 2020.

In totaal stierven er in deze periode 190 Nederlandse religieuzen, al of niet aan corona. Ze moesten allemaal in beperkte kring worden begraven. Bij de Nederlandse dominicanen zijn in deze periode zes broeders overleden. Gerard Braks o.p. vertegenwoordigde hen bij de viering.

De herdenkingsviering werd georganiseerd door het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Klik hier om de opname te bekijken.

De eucharistieviering vond plaats in de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant was bisschop Gerard de Korte, KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en mgr. Van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Bisschoppenconferentie concelebreerden.

0103

Stills uit de viering: het noemen van alle namen van de overleden religieuzen.

Het uitbreken van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen hebben in het hele land veel gevolgen gehad, ook voor de religieuzen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen verschillende medezusters en –broeders. Met name in het bisdom ‘s-Hertogenbosch, waren enkele coronabrandhaarden en zijn diverse kloosters getroffen.

Het verdriet om het verlies werd versterkt door het feit dat het door de coronamaatregelen vaak niet mogelijk was als gemeenschap op de gebruikelijk wijze afscheid te nemen. Oversten en anderen konden hun stervende medebroeder of –zuster niet nabij zijn in deze laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

kastje provinciaal overleden broeders2 kleiner

Kastje op het kantoor van de provinciaal van de dominicanen, met de bidprentjes van zes broeders, allemaal overleden in coronatijd.

Tijdens de viering zijn de namen van de overledenen genoemd en is voor elk van hen een kaars ontstoken. We stonden stil bij het verdriet van het eenzame afscheid. De viering is bedoeld om een moeilijk periode af te sluiten en vol hoop en vertrouwen te kijken naar de toekomst.

De viering was rechtstreeks te volgen via een livestream op het Youtubekanaal van de Sint Janskathedraal: YouTube Sint-Jan Den Bosch, en via de parochiewebsite van de St. Jan: www.mariajohannes.nl. KRO-NCRV nam de livestream op de eigen website over en Omroep Brabant zond de livestream uit via hun tv-kanaal.

Daags voor de viering kwam het boek ‘Het verdriet van Brabant’ uit.

Eerder verschenen:
Corona treft kloosters
Ik ben bij Bijdorp

Eerder verschenen

05 juli 2020
Leestijd 5 min

Afscheid in coronatijd

Lees meer