03 Augustus 2020

Raymond van Bergen-schoenen uitverkocht

Ga naar overzicht

Deel op:

e worden verkocht als Limburgs erfgoed: dure herenschoenen met een ontwerp van glas in lood-ramen van kunstenaar en dominicaan Raymond van Bergen, overleden in 1978. En ze zijn een succes.

In Roermond, de thuishaven van bouwmeester en lekendominicaan Pierre Cuypers, was ook glasatelier Nicolas gevestigd. Alle ontwerpen zijn gedigitaliseerd en dat inspireerde het Maastrichtse schoenenmerk Art Shoe Mafia tot een collectie herenschoenen.

Hoewel hij de meeste jaren van zijn leven in Zwolle doorbracht, liet ook pater Raymond van Bergen (1883-1978) hier zijn ontwerpen uitvoeren. Volgens Bastiaan van den Berg, programmamaker in Zwolle en vorig jaar maker van een tentoonstelling over de dominicaanse kunstenaar, spreekt zijn ijver eruit. ‘Vaak werden ontwerpen gedeeltelijk ingekleurd en verder met kleurcodes aangeduid, Van Bergen echter kleurde ze helemaal in. Juist vanwege de vele kleuren zijn deze ontwerpen op een schoen gekomen’, schrijft hij op Facebook.

Klik hier voor de website van Art Shoe Mafia. De ‘Pater Raymond’-schoen is uitverkocht, maar wordt opnieuw gemaakt en kost € 249 (per paar).

0104

Eerder verschenen

27 maart 2019
Leestijd 4 min

Raymond van Bergen (1883-1978)

Lees meer