27 Augustus 2020

'Pater Jan verlaat Rotterdam'

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan Jan van Duijnhoven, als 'pater Jan’ bekend bij met name de armen van Rotterdam, verhuist eind deze maand naar Zwolle. 'Hij heeft deze stad milder, zachter gemaakt.’

‘Wat moet Rotterdam zonder pater Jan, en wat moet pater Jan zonder Rotterdam?’ Die vraag stelde pastoraal werker en coördinator van het pastoraal team Rob Lijesen woensdag 26 augustus bij de viering in Het Steiger ter gelegenheid van diens afscheid. ‘Hij heeft deze stad milder, zachter gemaakt’, aldus Lijesen.

Eind deze week verhuist Jan van Duijnhoven o.p. naar het dominicanenklooster in Zwolle. Hij woonde van 1984 tot 1997 en van 2005 tot nu in de communiteit aan het Hang in Rotterdam.

Jan was actief onder (buitenlandse) studenten, later bij de zusters van Moeder Teresa, bij armen en in de Pauluskerk. Hij was initiatiefnemer van de Straatkrant en betrokken bij Perron Nul. Na zijn wijding tot priester in 2007 was hij actief binnen verschillende gemeenschappen in en buiten de stad.

20180307_Rotterdam_Dominicanen_12_©RamonMangold-Duijnhoven

Jan van Duijnhoven op het plein voor de communiteit in Rotterdam.

‘Jan heeft vele verzoeken om pastorale assistentie vervuld, op welk tijdstip van de dag ook’, staat op de website van de kathedraal van Rotterdam te lezen. ‘Hij stond altijd klaar. Niet te vergeten zijn dagelijkse gang door de kerk om te kijken of alles in orde was.’

Als enig lid van de vroegere communiteit bleef Jan in Rotterdam wonen toen zich daar in 2018 een nieuwe groep van jongere dominicanen aandiende. Na twee jaar heeft Jan besloten naar Zwolle te willen verhuizen, waar nieuwe kansen op hem wachten, al valt het afscheid van Rotterdam hem zwaar.

Bron: dominicanen010.nl; www.kathedraalrotterdam.nl

20180307_Rotterdam_Dominicanen_14_©RamonMangold-Duijnhoven

Jan van Duijnhoven o.p. (foto's Ramon Mangold)

Eerder verschenen