28 Augustus 2020

Gods bedoeling

Ga naar overzicht

Deel op:

oe dan ook: bevrijding is gelegen in het deel zijn van een verhaal dat niet over mij gaat.

Timothy Radcliffe OP

Ieder van ons komt, denk ik, van tijd tot tijd naar de berg Horeb met de vraag wat de bedoeling van ons leven is. Misschien als we onze opleiding afsluiten en nadenken over onze carrière.

In Richard Linklaters geweldige film Boyhood zit Mason in de woestijnmet een nieuwe vriend en met de vraag waar het nou allemaal om draait. Zij antwoordt dat mensen vaak te horen krijgen dat ze het moment moeten grijpen, ‘het moment juist ons grijpt”, zoals het Elia greep op de berg.

Halverwege ons werkende leven vragen we ons af of we niet radicaal van koers moeten veranderen. Denk aan mensen die hun vrienden hebben opgeschrikt door lucratieve banen in de City op te geven om leraar te worden. Of misschien als we oud zijn, zoals ik ben, en we ons afvragen of er een laatste taak of project is om op me te nemen.

Hoe dan ook: bevrijding is gelegen in het deel zijn van een verhaal dat niet over mij gaat. We weten dat we niet voor niets zijn geschapen, maar waar we voor gemaakt zijn is om een rol te spelen in Gods universele drama.

Misschien komen we niet te weten waarom we hier zijn. Alles wat we kunnen doen is luisteren naar de Heer die niet brult maar fluisterend spreekt, met een zachte stem, in what Lukasz Popko o.p. van de Ecole Biblique vertaalt als ‘een dunne stilte’ (1 Kon 19:11-12). Wat ik hoor kan een nieuwe richting geven aan mijn leven, of alleen een duwtje om vandaag in beweging te komen.

Uit een artikel in The Tablet van voormalig magister Timothy Radcliffe, die op 22 augustus 75 jaar werd. Lees hier de hele tekst (Engels).

Eerder verschenen

25 januari 2020
Leestijd 2 min

Boeksignalement: Alive in God

Lees meer