15 Augustus 2020

Geen taalgrens meer voor Belgische dominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

e Luikse dominicaan Didier Croonenberghs doet mee aan de nieuwe internationale communiteit in Antwerpen en Gentenaar Bernard de Cock o.p. (foto) gaat naar Brussel. De website Kerknet.be bericht erover.

Bernard de Cock o.p.

De provincie van de Vlaamse dominicanen werd te klein en werd in 2015 een vicariaat in de vice-provincie van Brussel en Wallonië. Dat betekent dat de dominicanen van België zijn gaan samenwerken.

Bernard de Cock is door de dominicanen in Brussel als prior gekozen. Hij heeft de keuze aanvaard. Een schok voor de gemeenschap van de Dominicus in Gent, waar Bernard bijna veertig jaar actief was.

Op verzoek van bisschop Johan Bonny van Antwerpen is begonnen met een nieuwe internationale communiteit in en rond de monumentale Sint-Pauluskerk. Dit was tot de Franse Revolutie een dominicanenkerk.

De nieuwe gemeenschap zal bestaan uit twee Indiase, een Congolese en twee Belgische broeders: Dries Ghesquiere o.p. uit Genk en Didier Croonenberghs o.p. uit Luik. Door corona is dit wat vertraagd, maar in september gaan de broeders er samenwonen. De niet-Vlaamse broeders zijn al Nederlands aan het leren.

Didier Croonenberghs o.p.

Provinciaal Philippe Cochinaux vertelt in het artikel op Kerknet dat de Belgische broeders hebben vastgesteld dat na drie jaar kennismaking ‘onze spirituele cultuur ten noorden en ten zuiden van de taalgrens gelijkliep’, zo werden ze weer één provincie.

In de nabije toekomst wordt ook de Nederlandse provincie te klein om zelfstandig te zijn en zal aansluiting gezocht worden bij een andere provincie, mogelijk de Belgische.

Lees hier het artikel op Kerknet.be