05 Augustus 2020

Eer aan 'broeder Do' en andere lekenbroeders

Ga naar overzicht

Deel op:

p 30 augustus viert dominicaan Dominicus Zorn zijn 60e professiefeest in het klooster van Zwolle, waar hij al 60 jaar woont. Die dag opent ook een tentoonstelling ter ere van 'broeder Do’ en andere lekenbroeders van de provincie.

Dominicus Zorn o.p., klik om te vergroten).

Na de viering van 10.00u op 30 augustus (hier kunt u zich aanmelden) wordt de expositie geopend.

Broeder Dominicus Zorn, die op 24 augustus 83 jaar hoopt te worden, deed op 18 augustus 1960 professie. Hij heeft zijn hele dominicaanse leven in het klooster van Zwolle doorgebracht.

Reden voor het klooster om ‘broeder Do’ te eren met een tentoonstelling, en met hem vele andere lekenbroeders. Hij trad namelijk in toen er nog scherp onderscheid gemaakt tussen de paters (de priester gewijde dominicanen) en de broeders. Deze laatsten maakten het mogelijk dat de anderen zich, zonder de afleiding van huishouding en andere ondersteunende taken, konden wijden aan de dominicaanse missie.

In het eerste gedeelte van de tentoonstelling wordt anderhalve eeuw geschiedenis van de lekenbroeders in ongeveer tien korte portretten belicht. Met onder meer de verhalen van Pius Sauveur (1815-1902), die als eerste lekenbroeder na de Reformatie nog werd ingeschreven als ‘huisknecht’; Isnardus van Aalst (1911-1990) door velen liefkozend Issie genoemd; en Thomas Kok (1890-1970), de meestertimmerman die de nieuwgebouwde kloosters voorzag van koorbanken, tafels, stoelen en boekenkasten.

Ook is er aandacht voor de latere generatie broeders, die de ruimte kregen om meer een eigen weg te gaan, zoals kunstenaar Willy Rams o.p. en sociaal werker Herman Scholten o.p..

In het tweede deel wordt broeder Dominicus Zorn uitgelicht. Een portretreeks brengt het dagelijks leven van br. Dominicus in beeld. Het werk dat hij al 60 jaar op de achtergrond en voor velen onzichtbaar doet, komt naar voren in de tentoonstelling met foto’s van Kees Muizelaar.

Dominicus Zorn juli-2020-21

Dominicus Zorn o.p., foto's Arjan Broers