09 Augustus 2020

De evenwichtige Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

Wat u moet weten, is dat we maar weinig weten van Dominicus – maar wat er wel bekend is, is op een onnadrukkelijke manier indrukwekkend.’

Arjan Broers is redacteur van deze website, journalist en prediker

Wat me in Dominicus zo boeit is de combinatie van de milde en verstandige omgang met regels en de vrije omgang met emoties.

Je zou willen dat we nu als samenleving ook een evenwicht zouden vinden tussen de regels die we nodig hebben om ook in tijden van een pandemie met elkaar te leven en alle emoties die er door ons heen gaan.

In plaats daarvan zien we vaak maatschappelijke debatten die lijken te gaan over regels en bestuur, maar volledig gedomineerd worden door blijkbaar overweldigende gevoelens van angst en verontwaardiging.

Eerder verschenen

10 augustus 2015
Leestijd 5 min

Portret van Dominicus, plaatsmaker

Lees meer

Ik denk wel eens dat daar een enorm misverstand uit spreekt over wie we zijn. Alsof wij de optelsom zijn van wat we voelen en denken, van alles waar we recht op menen te hebben en moeten kunnen zeggen.

Ik denk dat we hierin iets kunnen leren van onze middeleeuwse broeders en zusters. Zij zouden eerder zeggen dat wij ziel-in-lichaam zijn, en dat daarbinnen ons verstand en onze passies hun plek hebben, en soms hun op plek moeten worden gezet.

Uit de toespraak van Arjan Broers over Dominicus in de Dominicus Amsterdam op 9 augustus 2020. Lees hier de hele tekst

Eerder verschenen

10 augustus 2015
Leestijd 5 min

Portret van Dominicus, plaatsmaker

Lees meer