22 Juli 2020

Zorg voor de ziel in coronatijd

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicanes Josephina Burger en dominicanen Marcel Braekers en Henk Jongerius horen bij degenen die op uitnodiging van het Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam een brief schreven over zorgen voor de ziel in coronatijd.

De leefwereld van velen is de afgelopen maanden compleet veranderd. Sociaal contact en rituelen van troost, introspectie en spiritualiteit zijn grotendeels weggevallen. In deze brievenreeks vragen wij elke twee weken een andere schrijver om een reflectie te geven op de afgelopen periode met als centrale vraag ‘hoe zorg jij voor je ziel’?

Marcel Braekers o.p. (archiefbeeld)

Vanaf 9 juli staat elke twee weken op donderdag vanaf 12:00 een nieuwe brief online op de website.

In de eerste aflevering schrijft de Vlaamse dominicaan en Eckhartkenner Marcel Braekers, die het ‘ontgoochelend’ vindt dat men niet wijzer lijkt te zijn geworden en alles weer terug lijkt te keren naar het oude.

‘Men wil opnieuw vergaderen en overleggen, bouwen aan de toekomst. Maar ik wil dat vroegere leven niet meer. Via corona drong het leven mij een wending op waar ik uit mezelf niet toe kwam. Ik wil op een andere manier de laatste periode van mijn leven beleven. De crisis heeft ons op een brutale manier getoond hoe moeilijk het is om vrede in onszelf te vinden.’

‘Een andere bedenking die ik mij maakte is of deze crisis ook niet een laatste duw is om een einde te maken aan een geloofssysteem dat stilaan voorbij is. We wilden het niet toegeven en bleven voortdoen ook al werden we vreemde vogels in deze samenleving.’

Lees de hele tekst hier.

Eerder verschenen

15 oktober 2014
Leestijd 3 min

Een weg van verstilling

Lees meer