15 Juli 2020

Tweede druk voor Alle dingen nieuw

Ga naar overzicht

Deel op:

innen enkele weken na verschijning kreeg 'Alle dingen nieuw’, het eerste deel van een driedelige dogmatiek van theoloog en lekendominicaan Erik Borgman, al een tweede druk.

Dit boek is het eerste deel van een theologisch meerjarenproject. In drie delen wil lekendominicaan prof. Erik Borgman een theologie voor de eenentwintigste eeuw schetsen. Het eerste nu uitgegeven deel heet ‘Invocatio’ (aanroeping) en schetst de theologische krijtlijnen waarbinnen hij zich wil bewegen. In de volgende delen komen schepping, verlossing en vernieuwing aan de orde.

Op de website van de uitgever staan nieuwe reacties op het boek, van onderstaanden en anderen:

Dominicaan Stefan Mangnus: ‘Een waagstuk is het om zo’n theologie te willen schrijven. Wat een geluk, dat Erik Borgman zich er aan heeft willen zetten, en wij lezers hierdoor de kans krijgen om met hem en van hem te leren hoe geloof en theologie ontspringen waar zij niet verwacht worden, en zo verwijzen naar God die alle dingen nieuw maakt.

Exegeet Patrick Chatelion Counet, tot voor kort secretaris van de KNR: ‘Alle dingen nieuw is zijn meest gelovige boek tot nu toe. Het boek van de geconstrueerde hoop. Erik identificeert zich met (verbergt zich achter of verdwijnt in) een reeks van auteurs, dichters, romanciers, literatuurcritici, die allen op de rand van de hoop balanceren.

Recensent Wolter Huttinga schrijft: ‘Ja, ik vind het prachtig, ik vind het mooi, ik vind het rete-inspirerend. Er zijn ook stukken waarbij vragen opkomen. Ik probeer er hier een te formuleren. (…) Hallo Erik, je mag dan wel soort van aangesloten zijn bij een bedelorde, maar je hebt je schaapjes intussen toch ook wel op het droge neem ik aan? Altijd maar weer die focus op de onrust in het bloed. Op intellectueel niveau is het allemaal heel verheffend hoor, dat nomadische christendom, maar is het ergens ook niet gewoon gemakzuchtig gedweep van achter je bureau? Hoppa, ik knal het er maar uit, want ook dit vlammende boek geeft me het vertrouwen dat je wel tegen een stootje kunt.’

En op de website debezieling.nl schrijft recensent en filosoof Taede Smedes: ‘Wie een systematische synthese van christelijke ideeën en dogma’s verwacht, komt bedrogen uit. Het boek is een wervelende chaos – wat Borgman zelf toegeeft. Ik verwacht dat dit boek uiteindelijk lezers zal verdelen in twee kampen: zij die mét Borgmans ideeën weglopen, en zij die ervóór weglopen. Na lezing van dit eerste deel, geef ik toe dat ik nog aarzel.’

Eerder verschenen

14 mei 2020
Leestijd 3 min

‘Alle dingen nieuw’

Lees meer