07 Juli 2020

Een koninklijk klooster in Batalha, Portugal

Ga naar overzicht

Deel op:

an dit beroemde klooster, het belangrijkste bouwproject van de Portugese monarchie, is anderhalve eeuw gebouwd en anderhalve eeuw gerestaureerd.

door Ria Hofstede
Dit beroemde dominicaanse klooster is een geweldig voorbeeld van Portugese gotiek en veel manuelijnse elementen. Het is gebouwd ter nagedachtenis aan de overwinning op Castilië bij Aljubarrota in 1385. Koning João I beloofde dat hij de kerk aan Maria zou wijden als hij de slag zou winnen.

De bouw is in 1388 gestart onder leiding van Alfonso Dominques, die werd opgevolgd door David Huquet. Het moest een dominicanenklooster worden waarin ook plaats was voor een koninklijk pantheon, een grafkamer voor de Aviz-dynastie.

Het werd het belangrijkste bouwproject van de Portugese monarchie. Elke volgende koning na Dom João I liet weer een stuk aanbouwen tot circa 1517, toen koning João III er geen geld meer in wilde steken.

0104

Er zijn verschillende kapellen en kloosters in het Batalha-complex, elk met zijn eigen stijl en kenmerken. Eén ervan is de Capela do Fundador (oprichterskapel) dat het graf van João I en zijn vrouw, Philippa van Lancaster en hun vier zonen herbergt.

Het klooster ontsnapte aan de verwoesting van de aardbeving van 1755, maar het werd tijdens de schiereilandoorlog in 1810 zwaar beschadigd, toen Napoleontische troepen het klooster plunderden.

In de daaropvolgende jaren raakte het gebouw in verval, tot in 1840 de restauratie in gang werd gezet door koning Fernando II. Dit project kostte bijna net zo veel tijd als de oorspronkelijke bouw en in 1983 werd Batalha erkend als UNESCO-werelderfgoed.

0103

Ontleend aan Presenteerblad, het tijdschrift van de kerkgemeenschap van het Dominicanenklooster Zwolle. Meewerken aan onze serie ‘sporen’? Mail de redactie.

 

Eerder verschenen

01 mei 2022
Leestijd 2 min

Dominicaanse sporen

Lees meer