19 Juli 2020

Over doodgaan

Ga naar overzicht

Deel op:

oe kun je je voorbereiden op de dood? Een meditatie van dominicaan Peter Wols (92). 'Ik ga met je mee zonder vrees, tot het eind van de weg.’

door Peter Wols o.p.

In het evangelie van Johannes 3, 17-18 staat: ‘God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden. Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.’

Een moeilijke gedachtegang. Ik val niet af wat Jezus bedoeld heeft, maar er wordt zoveel naast en door elkaar gezet. Ieder van ons is een levend mens met goede en kwade trekken, via ons DNA zijn we behept met familiale trekken die in ons wezen een plaats hebben.

Ik herinner me een foto van een man die een grote gevlochten mand met zich meezeulde. Wat zou hij die graag langs de weg neerzetten met de verzuchting: ‘Zo, klaar’. Maar hij moet verder gaan.

Niet iedereen zal het lukken om daar een optimale richting aan te geven. Dus dat blijft sukkelend zoeken, met die mand. En dan lees ik: ‘God heeft de Zoon tot de wereld gezonden opdat de wereld door Hem zal worden gered’.

Doodgaan is ‘gedagzeggen’ aan mijn wereld.

In hoeverre ben ik een deel van die (reddeloze) wereld? Ik ben eraan vastgeklonken, als met kettingen geboeid. Misschien ben ik niet optimistisch genoeg, te weinig realistisch of te zwaarwegend.

Doodgaan is ‘gedagzeggen’ aan mijn wereld. Ik kom niet verder dan ‘in uw handen, God, beveel ik mijn geest’. Die zin komt uit Lucas 23, 46: ‘En Jezus riep met luide stem: “Vader, in uw handen leg ik mijn geest”.’ Het is een echo van Psalm 31,6: ‘In uw hand leg ik mijn leven, HEER, trouwe God, u verlost mij’.

In het citaat van deze psalmtekst hangt de stervende Jezus boven zijn aarde, boven zijn wereld, die ook mijn wereld is.

Van de jezuïet Aimé Duval (1918-1984) ken ik het liedje ‘Seigneur mon ami’. Hij zingt er, in vertaling:

‘Jezus, mijn vriend,
jij neemt me bij de hand.
Ik ga met je mee zonder vrees
tot het eind van de weg.’

Eerder verschenen

18 september 2019
Leestijd 5 min

‘Op mijn manier prediker zijn’

Lees meer