25 Juli 2020

Leraar in de storm

Ga naar overzicht

Deel op:

et beeld van Thomas van Aquino is het oudste en belangrijkste van de Radboud Universiteit Nijmegen, en werd ooit door de dominicanen cadeau gedaan aan de eerste katholieke universiteit van het land. Een beeldverslag.

Van het Keizer Karelplein tot de Campus. Al bijna honderd jaar maakt het beeld van Thomas van Aquino onderdeel uit van het dagelijks leven op de Radboud Universiteit.

Universiteitshistoricus Jan Brabers verhaalt over de roerige tijden die het beeld heeft meegemaakt en de wisselende betekenissen die eraan zijn toegekend. Thomas van Aquino o.p., een belangrijke Italiaanse filosoof en theoloog uit de dertiende eeuw, was eeuwenlang een toonbeeld voor wetenschappers en groeide uit tot patroonheilige van alle katholieke universiteiten.

Zijn beeld, nu te vinden nabij de Aula op de Campus, dateert uit 1926. Het werd door de dominicanen cadeau gedaan en heeft op verschillende plekken in de stad gestaan. Het model voor deze grote versie staat overigens in de Dominicanenkerk in Zwolle.

Eerder verschenen