21 Juli 2020

'Klein maar gedreven'

Ga naar overzicht

Deel op:

et Nederlands Dagblad besteedde in de krant van 17 juli aandacht aan de stand van de progressief-christelijke journalistiek. 'Opvallend vaak kom je bij deze platforms dominicanen tegen.’

“Volzin, Nieuw Wij, Lazarus en De Linker Wang spreken bij veel progressieve gelovigen tot de verbeelding. Ze wortelen in (christelijk) geloof en willen bruggen slaan. Hoe staan deze tijdschriften en websites er op dit moment voor?

(…) Opvallend vaak kom je bij deze platforms dominicanen tegen. Deze katholieke orde heeft een vrijzinnig christelijk profiel. Twee personen vallen direct op. Jan van Hooydonk, de man achter Volzin en eerder het progressieve blad De Bazuin, is lekendominicaan. En Karl Derksen (overleden in 2002) was eveneens dominicaan, hoofdredacteur van De Bazuin én mede-oprichter van De Linker Wang.

Het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS), met Manuela Kalsky als directeur, stond aan de basis van Nieuw Wij. Met financiële steun van de overheid en diverse fondsen kwam de website tot stand. Overigens zonder expliciete verwijzing naar religie in de doelstelling, terwijl in de praktijk geloof en levensbeschouwing een belangrijke rol spelen.”

Lees hier het hele artikel. Als u zich (kosteloos) aanmeldt, kunt u vier artikelen per maand lezen.

Eerder verschenen

06 juni 2020
Leestijd 2 min

Afscheid Jan van Hooydonk van Volzin

Lees meer