27 Juli 2020

Frei Betto: 'Genocide in Brazilië'

Ga naar overzicht

Deel op:

n een open brief in diverse media klaagt bevrijdingstheoloog en dominicaan Frei Betto de Braziliaanse president Bolsonaro aan voor wat hij een genocide op zijn volk noemt. 'Dit is opzettelijk. Bolsonaro verheugt zich in de dood van anderen.’

Frei Betto o.p.

Frei Betto noemt de Braziliaanse president BolsoNero, een verwijzing naar de wrede en gestoorde Romeinse keizer. ‘Terwijl Rome brandde speelde hij viool en promootte hij hydrochloroquine, een medicijn waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het geen effect heeft op het nieuwe coronavirus. Maar de fabrikanten zijn politieke bondgenoten van de president.’

Dominicaan Carlos Alberto Libânio Christo (1944), beter bekend als Frei (broeder) Betto, is een internationaal erkende voorvechter voor mensenrechten. Hij werd in 1964 dominicaan toen de militairen de macht grepen in zijn land, zat twee keer gevangen, was bevriend met Fidel Castro en was adviseur van de linkse president Lula (2003-2011).

In zijn brief heeft Frei Betto het over ‘necrofiel beleid’ van de huidige president, aangezien Bolsonaro het virus eerst relativeerde en daarna, toen het aantal besmettingen en doden opliep, weigerde maatregelen te nemen. Op 26 juli waren al 86.500 doden gemeld in het land, en 2,4 miljoen besmettingen.

Bolsonaro gedraagt zich zo omdat hij geen levens, maar alleen de economie wil redden, schrijft Betto. Lees hier een samenvatting op het Vlaamse Kerknet.be en hier de hele brief in The Tablet (Engels), ‘aan onze vrienden in het buitenland’.

Eerder verschenen

14 januari 2013
Leestijd 2 min

Unesco-prijs voor Frei Betto

Lees meer